Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům u Holic

Autor: Kateřina Novotná
Adresa: Česká republika
Projekt: 2010 Realizace: 2011


Rozsáhlá parcela o výměře téměř 3000 m² se nachází v klidné lokalitě na východním okraji obce Koudelka u Holic. Přístup je ze severovýchodu po zpevněné cestě patřící investorovi. Pozemek se mírně svažuje na jihovýchod k lesu a na jihozápad k ovocnému sadu. Na hranici pozemku se svah stává příkřejším a otevírá cenné panoramatické výhledy. Přáním investora bylo navrhnout přízemní domek, který maximálně využije příznivé orientace pozemku a umožní obyvatelům vnímat okolní krajinu. Přáním bylo opticky i funkčně propojit vnitřní prostory se zahradou.
Dům je umístěn při příjezdu v severním rohu pozemku. Atraktivní jižní část zahrady zůstává volná. Původně plánované posazení souběžně s komunikací bylo na přání investora změněno. Dům byl otočen o 15° k východu, protože si budoucí obyvatelé cení ranního slunce.
Jedno generační dům s dvojgaráží je navržen pro trvalé bydlení manželského páru a pro příležitostný pobyt dvou dospívajících dcer. Půdorys domu ve tvaru L se skládá ze soukromého křídla s ložnicemi se zázemím a ze společenského křídla, které tvoří obývací hala s kuchyní a jídelním stolem. Obě křídla svírají pravý úhel a vytvářejí tak závětrný roh, kde je umístěna dřevěná terasa, částečně krytá pergolou. Terasa je orientována na jih. Je na ní přístup ze společenské haly a ze všech ložnic. Pokoje jsou s terasou propojeny velkými prosklenými plochami, které je možné velkoryse otevřít. Na severu je základní L-kový půdorys narušen zakousnutou dvojgaráží, která je propojena se zádveřím. Na zpevněnou plochu před garáží se vejdou dvě parkovací místa.
Dům byl navržen s rovnou střechou, která musela být na přání stavebního úřadu změněna na sedlovou se sklonem 8°, která vyhoví místním regulativům. Rovná střecha zůstala akceptována na garáži a vybíhající části obývací haly. V části obývací haly, nad kterou je pultová střecha, zvednutý podhled kopíruje tvar střechy. Zvýšení podhledu umožnilo přístup cenného horního světla do kuchyňské a jídelní části. Dům bude zděný se zateplením. Povrch domu bude proveden v hladké omítce světlé barvy. Střešní krytina pultové střechy bude titanzinek. Na částech s plochou střechou bude kačírek. Dveře a okna budou hliníková, meziokenní pilíře budou opatřeny cementovou stěrkou šedé barvy.
Projekt
Fotograf
Jiří Ernest
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 16.08.15
Návštěvnost: 20102 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.