Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Pstruží

Autor: LABOR13 | Martin Vomastek, Jiří Bardoděj, Albert Pražák
Spolupráce: Jakub Heidler
Adresa: Pstruží, Česká republika
Projekt: 2012 Realizace: 2014
Zastavěná plocha: 160 m² Plocha pozemku: 1600 m²



Rodinný dům v malé obci Pstruží na Moravě se svým půdorysným řešením vymyká běžným stavením vesnického typu se sedlovou střechou. Jeho uzpůsobení totiž vyplývá ze specifického sklonu a položení pozemku, na kterém jsme dlouho hledali nejoptimálnější umístění. Zvítězila varianta, při níž hlavní podélná hmota domu kopíruje vrstevnice svahu, ke které je přičleněn domovní přístavek. Výsledný půdorys, který vybíhá do třech paprsků, rozčleňuje pozemek do stejného počtu „účelných“ zahrad: technické zahrady s garáží a skladem dřeva, intimní zahrady propojené s kuchyní a hlavní otevřené zahrady s výhledem do krajiny.
Máme za to, že symbolickým středem rodinného života, významuplným místem, kde se schází rodiče s dětmi a vítají se hosté, je jednoduše jídelní stůl. Proto také zaujímá centrální pozici největšího prostoru domu s převýšením do krovu (ostatní části domu jsou rozděleny patrem) mezi kuchyní a obývacím pokojem. Obývacímu pokoji s krbem jednoznačně vládne veliké fixní okno bez rušivých okenních profilů, nabízející úžasný výhled na Beskydy a zvyšující společenský charakter místa, ve kterém účelně chybí televize jako často rušící věc. Pro ni jsme vyhradili otevřený televizní koutek na galerii nad kuchyní, odkud se dále vchází do pracovny. Zařízení kuchyně je pojato velmi střízlivě s velkým solitérním pultem. Nad jídelním stolem je ze stropu, modelovaného dřevem, zavěšeno výrazné černé světlo.
Obytné pokoje se nacházejí na obou koncích hlavní podélné hmoty domu. Pravá část patří rodičům, levá dětem. Příznačné je pro ně rozdělení do patra (zatímco nad ložnicí rodičů je pracovna, dětský pokoj je mezonetový), přiznané stropní trámy a dřevěné podlahy – prostor kuchyně s obývákem sjednocuje vinylová podlaha. Velké čtvercové okno v manželské ložnici je opět fixní a díky jeho výhledu se počítá s malým interiérovým podiem pro sezení. Obě tyto obytné části mají vlastní koupelnu.
Menší přistavěná hmota domu slouží jako vstupní předsíň se šatnou a technickým zázemím, nad nimiž je v patře skladovací prostor, jakási stodola, i s venkovním přístupem. Fasádu domu pokrývají masivní dřevěné latě z modřínu kladené svisle.
Matěj Beránek
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 04.08.15
Návštěvnost: 24835 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pěkný barák Vít Blaha 05.08.15 01:08
pěkná stodola Ivo Vermousek 06.08.15 15:41
dotaz . . . Sl. Kuchovský 08.08.15 18:54
... Daniel John 11.08.15 17:19
měřítko Milan 26.08.15 22:15
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.