Administrativní budova 2226

Administrativní budova 2226
Spolupráce:Jürgen Stoppel, Hugo Herrera Pianno, Markus Altmann
Adresa: Millennium Park 20, Lustenau, Rakousko
Realizace:2013
Užitná plocha:2421 m2
Plocha pozemku:13138 m2


Dvacetitisícové město Lustenau těží především ze své příhraniční polohy. Od Švýcarska město dělí jen úzký pás řeky Rýn předtím než se vlije do Bodamského jezera a z nedaleké Březnice (Bregenz) je to na dohled k německým hranicím. Z toho důvodu mohl na východním okraji Lustenau vzniknout areál Millennium Park, který je nejen inkubátorem dravých rakouských firem, ale také galerií moderní architektury vorarlberských architektů. Místo si brzy vysloužilo přezdívku 'Silikonové údolí Rýnu', kde sídlí nejen technologické firmy, ale také vyspělé průmyslové společnosti a odvětví spojené s Formulí 1. Již podle zaměření firem nelze očekávat tradiční vorarlberské chalupy, ale i v těchto návrzích lze spatřovat odpovědnost k životnímu prostředí, snahu snížit dopad na okolí a nabídnout co nejpříjemnější podmínky k životu a na práci.
Jedním z posledních přírůstků Millennium Park je “Bürohaus 2226“ od místního ateliéru Baumchlager Eberle, který od července 2013 slouží jako nové sídlo jejich kanceláře. V přízemí domu se nachází restaurace s galerií, které kromě nájemníků domu slouží také veřejnosti.
Architekti si dali jednoduchý úkol spotřebovat v domě co nejméně energie a využívat také méně techniky. Doposud se za nižší energetickou spotřebu muselo platit zvýšenými náklady na provoz a údržbu. Tato budova se obejde bez vytápění, ochlazování i ventilace. Dům nabízí optimální využívání energie. TZB nereaguje na potřeby domu, ale jeho uživatelů. Reaguje na tělesnou teplotu, vlhkost a přeměnu kyslíku na oxid uhličitý. Řídící jednotky jsou provázány se senzory, které jsou zevnitř připevněny k oknům na větrací křídla. Jednoduché a masivní stavební díly zároveň slouží k akumulaci tepelné energie. Obvodový plášť tvoří 76 centimetrů tlusté cihelné zdivo. Kompaktní krychlová forma napomáhá k efektivnímu využití energie a trvanlivá vápenná omítka se stará o přirozené dýchání domu. Od zprovoznění domu se uvnitř pohybuje teplota v přijatelném rozmezí 22 až 26 ºC, což dalo přezdívku celému návrhu “Bürohaus 2226".
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Baumschlager Eberle Architekten