Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Krystal a oblak

Autor: schmidt hammer lassen architects
Zahradní úpravy: SLA
Adresa: Puggaardsgade, Hambrosgade, Kodaň, Dánsko | mapa
Web: www.nykredit.dk
Investor: Nykredit

Realizace: 2010 Užitná plocha: 6850 m²

„Dům stojí samostatně na pozemku a lze jej vnímat jako transparentní, prosklenou, geometrickou formu, která spočívá pouze na jediném bodě a jedné linií, přičemž zbytek krystalické struktury se zlehka vznáší nad náměstím,“ vysvětluje partner kanceláře schmidt hammer lassen Kim Holst Jensen a pokračuje: „Budova i náměstí jsou navrženy tak, aby vzájemně reagovali mezi sebou i okolním městem.“
Velikostí i tvarem se budova snaží být prostředníkem mezi městem a přístavem a harmonicky souznít s okolními stavbami. Na jižní straně se objekt zvedá do výšky, čímž odkazuje na štít “Elephant House“ a vytváří místo pro hlavní vstup. Z nároží ulic Puggardsgade a Hambrosgade vede pod domem pasáž. Skrz ní je výhled na přístaviště a hlavní sídlo společnosti Nykredit.
Interiér domu vyhovuje všem požadavkům na funkčnost, flexibilitu a efektivitu. Půdorysné uspořádání je ve tvaru písmene Z kolem dvou atrií zajišťujících, že všechna pracovní místa jsou dostatečně osvětlená a s dobrým výhledem. Dispoziční řešení dovoluje umístit velkoprostorové kanceláře i samostatné kanceláře nebo jednací místnosti. Hlavní nosný konstrukční systém představuje velká trojrozměrná ocelová konstrukce, která současně osvobozuje interiér od dodatečných sloupů a poskytuje kancelářským prostorům maximální flexibilitu.
Dvojitě zasklená fasáda disponuje integrovanými solárními kolektory. Skleněné panely jsou navíc doplněny o translucentní vrstvu zmírňující účinky slunečních paprsků, odráží denní světlo a dodává objektu na homogenním vzhledu, čímž nabývá skulpturální tvar.
Architektonickou ideou při navrhování krystalu byla neutuchající fascinace přírodními tvary a skrytým potenciálem místa“ říká Kim Holst Jensen. „Budova se sama odlišuje od tradičních komerčních budov již svým elegantním tvarem vyrůstajícím z náměstí.“
Skupina návrhářů přinesl ucelenou strategii k životnímu prostředí, která celý projekt ještě více podpořila. Zcela prosklený kancelářský objekt se tak může chlubit výjimečně nízkou energetickou spotřebou 70 kWh/m², což představuje o 25% nižší spotřebu energie než požaduje současná legislativa. Střecha je pokrytá vysoce účinnými fotovoltaickými panely produkujícími ročně 80.000 kWh. Trojitě zasklený vnitřní plášť navíc poskytuje vysoce účinnou tepelnou izolaci s U-hodnotou 0,7 W/m².
SHL Architects
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 30.06.15
Návštěvnost: 15278 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.