Rozhledna Máminka

Rozhledna Máminka
Statika:Ing. Jiří Žižka
Adresa: Krušná hora, Hudlice, Česká republika
Projekt:2008
Realizace:2015
Náklady:2 800 000 CZK


foto: David Kubík, 2015
„Stavení rozhleden vnímám jako projev radosti ze života.“
Martin Rajniš

33 metrů vysoká, 96 schodů, 606 metrů nad mořem. To jsou čísla spojená s novou rozhlednou, která byla slavnostně otevřena v pátek 19. června 2015 v 10:00 hodin po osmi letech příprav na Krušné hoře na Křivoklátsku. Jmenuje se Máminka a stojí na místě staré triangulační věže, na jejíž vrchol podnikali odvážlivci výpravy už před sto lety. Má tvar trojbokého jehlanu s korouhví na špici. Autorem rozhledny jsou architekti Martin Rajniš, David Kubík, Martin Kloda a Tomáš Kosnar z ateliéru Huť architektury, kteří společně dotáhli projekt do zdárného konce.

„Když jsem nad Máminkou přemýšlel, vzpomněl jsem si na dětská léta a na jeden triangulační bod, kam jsem rád lezl. Při její stavbě použili trojbokou konstrukci, která je jednoduchá a racionální,“ vysvětluje Martin Rajniš. Právě tady pak čerpal inspiraci pro tvar Máminky. Ten je přesvědčený, že rozhledny jsou jedny z mála staveb, které jsou v Čechách veřejností přijímány  velmi pozitivně. „Je to hlavně služba lidem. Jste venku, v přírodě, díváte se kolem sebe, všude je ticho, a když je krásný výhled, pak je člověku dobře. Vyhlídka z rozhledny je mimořádná,“ říká Martin Rajniš. 


Rozhledna Máminka si ale musela na svou výstavbu osm let počkat. Vedení obce Hudlice hledalo vhodný způsob financování a nakonec se stavbu podařilo zakomponovat do dotačního titulu Zvyšování atraktivity Hudlicka jako destinace cestovního ruchu, ze kterého bude kromě výstavby rozhledny financována i naučná stezka okolo Krušné hory, mobiliář domku Josefa Jungmanna a jeho elektrifikace a budou zpevněny přístupové cesty v Hudlických skalách.


„Dlouho se nic nedělo a pak se dít začalo. Projekt rozhledny ožil a my jsme byli znovu osloveni, abychom se do toho pustili,“
vypráví Martin Rajniš.  Díky tomu, že jeho tým nasbíral za uplynulé roky řadu zkušeností s dřevěnými stavbami, mohli Máminku ještě více vylepšit. „Přepočítali jsme statiku a zrevidovali konstrukci. Vybrali jsme kvalitní materiál – hloubkově mořený modřín a doplnili celou řadu prvků, které rozhledně pomáhají, aby déle vydržela,“ doplňuje.  Do rozhledny umístili architekti kulaté dubové schodiště, které dle Rajniše precizuje jeho tým už řadu let. „Je to rychlá, levná a dobře vypadají konstrukce. Jejím středem prochází závitová tyč, použili jsme dub a schody pověsili seshora. Jsou vysoké přes dvacet metrů. Nad nimi je kulatá vyhlídka, kterou chrání průhledná membrána. Ta má ochránit schodiště před deštěm a zaručit tak rozhledně dlouhodobý suchý život,“ upřesňuje Martin Rajniš. „Na špici jsme dali korouhev. Je to takový symbol našich staveb, hlavně rozhleden. Dává signál, odkud fouká vítr, udává směr, je spolehlivá, přesná a přitom živelná.


Rozhledny, které navrhuje ateliér Huť architektury, bývají vždy dřevěné a průhledné. Působí  jednoduše, přitom jsou postaveny tak, aby vydržely povětrnostní podmínky a dokázaly vzdorovat velkým silám. „Když se díváte do koruny stromu, je také průhledná. Stejně tak jako naše rozhledny. Přirozená krása, přírodní materiály, jednoduchost a lehkost. A taková je i Máminka,“ doplňuje uznávaný český architekt. 


Cílem snažení jeho ateliéru je, aby se veřejnost a moderní architektura potkali. Aby si lidé našli ve stavbách, co je jim blízké a milé. „Mým velkým plánem a cílem je, přehodit výhybku architektury a vrátit ji k lidem. Jsme ale na začátku,“ dodává Martin Rajniš.

Huť architektury Martin Rajniš
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...líbí se mi ...
Sl. Kuchovský
09.07.15 05:35
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Huť architektury Martin Rajniš