Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Bijvoet Center - laboratoř NMR

Autor: UNStudio | Ben van Berkel, Caroline Bos
Adresa: Padualaan 8, De Uithof, Utrecht, Nizozemí | mapa
Web: www.nmr.chem.uu.nl
Investor: Universiteit van Utrecht
Realizace: 1997-2000 Užitná plocha: 10000 m²
Zastavěná plocha: 2500 m²

Funkcionalistické heslo „Forma sleduje funkci“ se v budově NMR (Neutron Magnetic Resonance - jaderná magnetická rezonance založená na sledování změn spinu jader některých atomů po jejich vystavení silnému magnetickému poli, které nachází uplatnění od medicíny až po archeologii, www.veda.cz) přerodilo do „Forma sleduje silová pole a radiační záření“. Uvnitř dvoupatrového výzkumného centra se nelézá osm spektrometrů (vysokofrekvenční magnety), které měly zásadní vliv na jeho celkovou podobu. Nejdůležitějším úkolem bylo vytvoření ideálních podmínek pro elektromagnety, jejichž síla je až pětsetkrát větší než silové pole Země. Jakékoliv jejich rušení z vnějšku nebo mezi sebou by mohlo ovlivnit přesnost výsledků zkoušek. Vznikla tak 9 metrů vysoká železobetonová skořápka z bez oken a vnitřních sloupů, jejíž rozměry vyplynuly z nutných vzdáleností magnetů mezi sebou, zdmi a stropem.
NMR je dalším projektů zahušťování campusu De Uithof university v Utrechtu, jehož urbanismus z 60.let se snaží od roku 1986 napravovat podle projektu Rema Koolhaase. Současně se nachází na vysoce exponovaném místě uprostřed areálu nedaleko Educatoria nebo Minnaertu. Hlavní vstup do laboratorní budovy je po skleněném mostu z jihu přes architektonicky nevýznamnou fakultu. Zprohýbané betonové pásy (v knize Move popsané jako “topographical Seifert surface”, která je pak daleko čitelnější v právě realizovaném Mercedes museu ve Stuttgartu), jsou během svého “putování” stavbou chvíli podlahou, chvíli zdí a chvíli stropem. Nepůsobí hmotně a už vůbec tak, že by měly něco povinně dělit. Beton tu společně s prosklenými plochami působí spíš jako membrána, která pouze obaluje vnitřní prostorové potřeby.
Autor: Petr Šmídek, 09.09.08
Návštěvnost: 53691 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Forma funkci sleduje Jan Kratochvíl 09.09.05 09:13
Forma funkci sleduje Petr Šmídek 11.09.05 14:00
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.