Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce bytu Botanická

Autor: Archanti | Barbora Ponešová
Adresa: Botanická, Brno, Česká republika
Náklady: 700 000 CZK Projekt: 2009
Realizace: 2010

Byt v modernistickém domě z dvacátých let minulého století vznikl po druhé světové válce přerozdělením dvou velkorysých bytů na patře. Podle „jizev“ po příčkách v rákosových stropech se lze domýšlet, kolik pokojíků tu bylo dodatečně vestavěno a časem zase vybouráno. Dnešní majitelé koupili byt v podobě 2+kk. Poměrně prostorná vstupní chodba byla zakončena záchodem, který si v půdoryse zalomenou příčkou zabíral kus velkého uličního okna. Z chodby se vcházelo do dvou hlavních obytných místností. Oko architekta při pohledu na proti sobě situované dveře zaplakalo. Zárubně nelícovaly o zhruba 5cm, což je přesně ta míra, která vás nutí v duchu dveřní otvory vzájemně srovnávat.  Koupelna byla vestavěna do přístavku v kuchyni a vcházelo se do ní skrz panelákové dveře s luxferovým nadsvětlíkem. Koupelna byla tak malá, že se sem vešla jen vana a umývátko. V jednom z pokojů byla na stěně velká diagonální trhlina. Ukázalo se, že za druhé světové války vybuchl poblíž granát a celý dům „nadskočil“ a v tomto místě prasknul. Kuchyňský kout byl v žalostném stavu a původní majitel jej před prodejem bytu vyklidil. V pokojích na podlaze byla zvlněná dřevotříska, ve zdech se skrývaly původní (nevyhovující) rozvody, topilo se vafkami.

Na celém prostoru bylo asi nejcennější světlo, které přicházelo skrz tři uliční okna z východu a jedno menší ze severu. Právě kvalita světla určila základní koncept: nejprve byl byt vyčištěn od všech pozdějších příček a denní světlo se dostalo dovnitř celého bytu. Jeho rovnoměrná distribuce byla podpořena dvěma velkorysými otvory, které spolu s jednolitou podlahou propojily dispozici bytu. Hygienické zázemí bylo umístěno do „vložené“ servisní krabičky, která oproti původní variantě není cizorodým tělesem v rohu místnosti, ale svojí pozicí spíše usměrňuje plynutí prostoru. Koupelna tak získala poměrně luxusní okno. Dnes díky tomu můžete ležet ve vaně a pozorovat třeba hvězdy. Část stěny koupelny je z mléčného skla, aby byla prosvětlena i vstupní chodba. Pro celkový koncept byla zvolena bílá barva (stěny i kuchyňská linka), která se lazurou uplatňuje i na dřevěné vrstvené bukové podlaze. Lustr Kartell a velkoformátové fotografie Pavla Máry dodávají interiéru výraznou červenou barvu. Dalším nápadným prvkem jsou posuvné interiérové dveře s dýhou ořech polar a renovovaná křesla z ohýbaného dřeva.
Archanti








Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 13.07.15
Návštěvnost: 17238 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Daniel John 13.07.15 17:16
Ke koupelně podruhé ferdos 13.07.15 18:20
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.