Rodinný dům Suché Lazce

Rodinný dům Suché Lazce
Terasová zahrada:Lubomír Rychtar
Adresa: Přerovecká 124, Suché Lazce, Česká republika
Projekt:2010-11
Realizace:2012-14


Stavba získala Cenu J. M. Olbricha za novostavbu v letech 2013-2014.
Pozemek leží na půl cesty na spojnici jádrových území Suché Lazce a Přerovec. Zástavba podél této spojnice vznikala napříč celého dvacátého století.
Zástavba je dvorcová.  Půdorysy staveb z počátku minulého století jsou do písmene U, L, kde obytná část je orientována směrem do ulice a hřeben střechy je rovnoběžný  s cestou.  Zástavbu doplňují solitéry z druhé poloviny minulého století. Charakteristickým prvkem jsou volné prostory,  proluky mezi jednotlivými stavbami umožňující prolínání přírody mezi  oběma břehy údolí Sedlinky – Černým lesem a Strážnicí.
Navržený dům se snaží respektovat a podpořit ducha místa.  Namísto hmoty navrhujeme zelenou díru, proluku – tedy sémantický znak daného území, nikoliv defekt ve stávající struktuře.  Jednopodlažní lapidární  dvorcový dům se zelenou střechou zbavený jakéhokoliv  exhibismu "vyrůstá" ze svahu směrem k ulici. Je od ní opticky oddělen 3m živým plotem z habrů. Dům s přilehlým terénem a geometrickou terasovou zahradou tvoří jednotný nedělitelný celek.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ATELIER 38 s.r.o.