Base4Work Bratislava

Base4Work Bratislava
Autor konverze:Martin Paško | DF Creative Group
Autor obnovy pláště: Pamarch
Autorský tým: Ing. arch. Ján Antal, Ing. arch. Barbora S. Babocká, Ing. arch. Martin Stára
Spoluautoři: Ing. arch. Jakub Budaj, Ing. arch. Vojtěch Hasalík, Ing. arch. Silvia Snopková
Ilustrace a grafické prvky: Adéla Pivoňková
Adresa: Jurkovičova Tepláreň, Bottova 1, Bratislava, Slovensko
Realizace:2021
Užitná plocha:3900 m2


V Bratislavě existuje už jen málo objektů s průmyslovou historií. A těch, které se dokázaly adaptovat na potřeby dnešní doby, je ještě méně. To ovšem není případ funkcionalistické teplárny od architekta Dušana Jurkoviče. Po tříleté rekonstrukci se otevřela veřejnosti, a to ve formě moderního coworkingového centra Base4Work.

Původní hmota s novou funkcí
Bratislavská teplárna je velmi specifický prostor a dlouho hledala novou funkci. Vizí developera bylo vytvoření inspirativního a různorodého pracovního prostoru, který poskytne zázemí k propojení různých skupin uživatel – od korporátních klientů až po start-upy či freelancery, a to navíc v unikátním prostředí národní kulturní památky. Konkurenční výhoda coworkingů se často skrývá v jejich jedinečnosti, proto se investor společně s architekty ze studia Perspektiv rozhodl stejnou myšlenku promítnout i do této industriální památky.

Samotná rekonstrukce byla koncipovaná tak, aby původní části zůstaly viditelné a otisk Dušana Jurkoviče co nejvíce zachován. Jurkovičovo dílo však architekti interpretují v duchu 21. století. "V návrhu interiéru coworku jsme vnímali kontext původní památky a nové stavby. Snažili jsme se prostor doplňovat a navazovat na něj jak stylem, tak i geometrií nových prvků. Zároveň jsme ale chtěli, aby bylo jasně rozpoznatelné, které části jsou nové a které původní – nechtěli jsme originální dílo napodobovat," říkají architekti Ján Antal a Barbora S. Babocká.

Do vnitřních prostor kotlové a turbínové haly byla fakticky umístěna nová pětiposchoďová stavba, díky čemuž se vytvořily nové plochy. S respektem k historii byly využity i další průmyslové prvky teplárny – betonové násypníky dominují celému interiéru a původní jeřáb tvoří atypicky otevřený strop sdílené kanceláře. Architektonický vstup v podobě novotvaru je dílem ateliéru DF Creative Group, na obnově pláště budovy se podílela firma Pamarch, jež se specializuje na ochranu a rekonstrukci památek.

Teplárna ožívá
Celkem se v prostorách teplárny nachází 3 900 m² flexibilních pracovních ploch s kapacitou přibližně 450 míst. Architekti pracovali se stejnou typologií pracovišť, jako je tomu u již zmíněné pražské pobočky coworkingu. Přinesli koncept kvalitního pracovního prostoru, který reflektuje autenticitu prostředí.

Pestrá různorodost současně splňuje požadavky široké skladby uživatelů. Na každém z podlaží se nachází typologie fix desk, hot desk, samostatné kanceláře, phone booth, workshop room nebo zasedací místnosti s kapacitou od čtyř do 18 lidí. Klienti také mohou v průběhu dne využít některé z komunitních lounge, reprezentační zónu setkávání a networkingu.

Folklor v minimalistickém pojetí
Komunitním centrem celého coworku je vstupní zóna ve druhém patře, která kombinuje halu s kavárnou a pracovními místy. Perspektiv v interiérech zpřítomňuje rozsáhlé dílo Dušana Jurkoviče aplikací grafických prvků. Autorské motivy jsou inspirované rukopisem architekta a jeho evolucí v čase. Původní dekorativní ornamenty Perspektiv rozkládá na prvočinitele v podobě světelných prvků na zdech či gravírovaných skříněk.

Lidového tesaře nahradila CNC fréza, masivní dřevo zase přírodní dřevovláknité desky. "Řemeslná kvalita a současné materiály ve své surové podstatě tvoří spojující motiv jednotlivých podlaží," dodává architektka Babocká. Ocelové konstrukce jsou zjemněné perforací, díky čemuž vzniká zajímavý historický kontrast s odkazem sahajícím až do raného období Jurko-vičovy tvorby.

Přeměna industriální památky na komfortní pracoviště je také podmíněna vhodnými materiály. Barevná paleta vychází z odstínů terakoty, charakteristické pro plášť budovy, doplněná o tlumené hluboké tóny modré, zelené či uhlově černé. Stropy zůstávají otevřené, podlahy ve společných zónách akcentují dřevo nebo velkoformátovou keramickou dlažbu.

Prostor jen pro odvážné
Velkorysost prostoru podtrhují mohutné betonové násypníky, které původně sloužily ke skladování tuhých paliv. Architektům se do jejich nitra povedlo umístit některé ze zasedacích místností. Uživatelsky nejoblíbenější se zatím jeví dvojice zasedaček v pátém patře. "Zde jsme využili polohy a v částech podlahy zaexperimentovali s jejím prosklením. Výsledkem je ikonický prostor, který chce vidět každý. A to i ti, kteří mají strach z výšek," popisuje architekt Antal.

Zasedací místnosti a samostatné kanceláře kladou důraz na akustiku, kterou zajišťují nejen koberce, ale také obklady stěn. Jak už je u autorů zvykem, i v tomto případě používají recyklované a přírodní materiály. Obklady ohleduplné k životnímu prostředí tentokrát pochází z recyklovaných PET lahví od firmy Re:felt. Butikovou náladu celého interiéru umocňuje střešní terasa s přilehlým barem. Členitost budovy architekti využili ve prospěch klientů a vytvořili tak na více místech pohodlné zóny. Flexibilitu prostoru oceňuje nejen developer, ale také první nájemci.

Součástí nově zrekonstruovaného prostoru je také DOT. Espresso bar & Contemporary Art Gallery, eventový prostor a restaurace ze sítě gastroskupiny Medusa. Důležitá ikona Bratislavy tak znovu ožívá, stává se kulturním epicentrem a cenným kontrastem k moderní architek-tuře okolních budov. Nová podoba Jurkovičovy teplárny díky rekonstrukci posilnila význam ochrany původních staveb a potvrdila, že jejich zachování může být výhodné i pro investory.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Studio Perspektiv s.r.o.