Pavilon České republiky na Světové výstavě Expo 2015

Pavilon České republiky na Světové výstavě Expo 2015
Tým:Ondřej Chybík, Michal Krištof, Kryštof Foltýn, Pavel Hrůza, Vojtěch Kouřil, Veronika Mikulková, Radim Musil, Martin Kos
Adresa: Miláno, Itálie
Investor:Kancelář generálního komisaře účasti ČR na Světové výstavě EXPO 2015
Projekt:2013-15
Realizace:2015
Užitná plocha:3200 m2


ÚVOD
Vítězný návrh mezinárodní veřejné soutěže na pavilon České republiky na světové výstavě EXPO 2015 v Milánu pochází od mladé dvojice CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS. Pavilon je domem i zážitkem. Jeho život ale Expem nekončí.
Zadavatelem soutěže byla Kancelář generálního komisaře účasti ČR na Světové výstavě EXPO 2015. Na konci roku 2013 v ní architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof vyhráli společně se společností KOMA Modular s.r.o., která bude pavilon realizovat.

KONCEPCE PAVILONU A JEHO PŘESAH
Koncept je založen na dočasnosti pavilonu a na tématu Světové výstavy EXPO 2015 „Potraviny pro planetu, energie pro život". Mottem pavilonu je voda, pavilon prezentuje nejnovější možnosti nanotechnologického čištění vody a zároveň tradiční vztah České republiky k vodě (lázeňství, apod.) formou bazénu, který je součástí veřejného prostoru pavilonu. Pavilon je modulární stavba, přičemž důležitým aspektem modularityje možnost rozebrání budovy po výstavě, její přesun zpět do České republiky a opětovné využití modulů pavilonu.

Soudobá architektura pavilonu odkazuje na jednoduchost národního stylu - na modernismus. Ve spodní části se nachází bazén, malý amfiteátr a restaurace. V patře jsou výstavní prostory umístěné kolem centrálního átria a další restaurace, následuje přístupná zelená střecha, které poskytuje návštěvníkovi výhled na celý areál světové výstavy. Interiér pavilonu vzniká ve spolupráci s předními současnými českými umělci. Návštěvník nalezne tato umělecké díla:
Lukáš Rittstein - postava v bazénu, socha - laboratoř života
Jakub Nepraš - Blanka Neprašová - plastika na střeše, Zoo Praha
Jakub Nepraš - Blanka Neprašová - plastika - laboratoř života
Maxim Velčovský - kinetická socha v centrálním prostoru schodiště
Federico Díaz - reliéfy

Zohledněny jsou také klimatické podmínky letního Milána, kdy český pavilon nabízí mnohdy již unaveným návštěvníkům něco navíc. Je na návštěvníkovi, jestli se rozhodne pro odpočinek v jedné ze tří restaurací v pavilonu nebo pro relaxaci v bazénu, který bývá označován jako „urbánní bazén" nebo

„Czech Re:Public Pool". Potřebnou výbavu pro koupel návštěvník dostane zdarma jako propagační materiál. Místo tradičních tiskovin, které často končí v odpadkovém koši, návštěvník dostane žabky, plavky a ručník , které by měly být potištěny informacemi o expozici i Česku a může tak pavilon originálně propagovat i jinde. Propagační předměty budou zhotoveny z inteligentních materiálů s využitím nanotechnologií, ve kterých je Česká republika světová špička.

ŽIVOT PAVILONU PO VÝSTAVĚ
Po skončení výstavy lze pavilon demontovat na jednotlivé moduly a převézt zpět do Česka, kde může najít další využití. Pavilon tak nebude nutně čekat obvyklý osud výstavních pavilonů, znamenající chátrání nebo demolici. Spodní část může nadále sloužit jako restaurace s bazénem například na pražské náplavce, horní dvě patra mohou jednoduchou úpravou plnit funkci mateřské školky, výstavní galerie nebo studentského bydlení.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Klimatizační jednotka
VPa
07.05.15 07:29
Uniká mi smysl
robert
11.05.15 02:59
V realite
Linda Spěváčková
25.09.15 03:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od CHYBIK + KRISTOF