Café Alfa

Café Alfa
Adresa: Alfa pasáž, Poštovská 4, Brno, Česká republika
Investor:Zdeněk Polák, kavárník
Projekt:08-09.2010
Realizace:09-11.2010


foto: Vladimír Novotný / kiva.cz
Víte, co mají společného dobytče, jádro hélia a Měsíc?

„...a ALFA byla umístěna jako první písmeno alfabéty, neboť ve starověké féničtině pojmenovávala dobytče, které značilo ne druhou nebo třetí, ale první ze všech nezbytností.”
„Jako částice ALFA se v částicové fyzice označuje jádro helia. Jde vlastně o atom helia, z něhož byl odstraněn elektronový obal.”
„Podle Plutarchova přirozeného řádu přiřazování samohlásek k jednotlivým planetám, byla ALFA spojena s Měsícem.”
Zdroj: Wikipedia.org

CAFÉ ALFA sídlí v Pasáži Alfa v centru Brna. Na podzim roku 2010 zahájila kavárna provoz v novém designu, který navazuje na funkcionalistickou tradici této slavné architektonické památky od Bohuslava Fuchse.
Návrh interiéru byl inspirován čistotou a jednoduchostí funkcionalistických podniků a geometrií maleb Pieta Mondriana. Při rekonstrukci byly zachovány některé předchozí úpravy prostoru od architektonického studia RAW Tomáše Rusína a Ivana Wahly. Tyto byly doplněny jednoduchým mobiliářem v kombinaci černě namořeného dřeva a svařovaných profilů z leštěného nerezu. Na prolamované stěny skrývající tlumené osvětlení byla umístěna zrcadla pro optické zvětšení prostoru.
Nejvýraznějším autorským zásahem je barevná skladba interiéru v červené, zelené a černobílé barvě. Geometrické řešení doplňuje obměnitelná tapeta s vizuálem kavárny a výrazně grafická výmalba na stropních překladech a hranách stolů.
Ing. arch. Martin Hrdina
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pochvala za optimistickou barevnost
Dagmar Kovalčíková
14.05.15 09:09
Brno
Kateřina Hiklová
15.05.15 03:58
kavárna či kravárna . . .
Sl.Kuchovský
17.05.15 12:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Martin Hrdina