Café Tungsram

Café Tungsram
Adresa: Kapucínské náměstí 7/351, Brno, Česká republika
Investor:Ondřej Pilát, kavárník
Projekt:01-03.2008
Realizace:04-10.2008
Užitná plocha:45 m2
Náklady:600 000 CZK


KAVÁRNA
Interiér Café Tungsram byl realizován v průběhu roku 2008 v budově z počátku 20. století, která se nachází na Kapucínském náměstí v historickém centru Brna. Tungsram patří mezi „mladé” kavárny, které v posledních letech v Brně hojně vznikají a navazují na prvorepublikovou tradici městského kavárenského života. Realizace je výsledkem spolupráce architekta s kavárníkem/investorem Ondřejem Pilátem.

ŽÁROVKA A FILM
Po rekonstrukci tohoto intimního interiéru měla na místě vzniknout filmová kavárna. Koncept inspirovala kavárníkova sbírka staré filmové projekční techniky, konkrétně žárovka od maďarské firmy Tungsram z kinematografické promítačky a kotouče šestnáctimilimetrových filmů. Tyto artefakty se následně staly součástí interiéru.
Cílem bylo vytvořit příjemný současný podnik, který by ovšem reflektoval atmosféru funkcionalistických (brněnských) kaváren 30. let 20. století.

PROJEKT
Limity prostoru vyžadovaly maximální možné využití celkové plochy 45 m² tak, aby umožnily vybudování zázemí kavárny potřebných parametrů a zároveň usazení přibližně 30-35 hostí. Bar a technické zázemí (kuchyňka, WC pro personál a veřejnost) zabírají přibližně 40% z celkového plochy. Barová skříň odděluje zázemí od kavárny a je oboustranně využitelná pro kuchyňku i bar. Mobiliář (lavice, stoly a židle) lze variabilně přestavovat v prostoru kavárny v závislosti na charakteru pořádaných akcí, od divadelních představení po drobné koncerty a happeningy.
Kromě židlí byl veškerý mobiliář včetně osvětlení vyroben na míru podle návrhů architekta, což umožnilo udržet jasnou koncepci a celkové kompaktní vyznění kavárny.

REALIZACE
Vzhledem k limitovaným finančním prostředkům bylo nutné realizovat stavební práce svépomocí, tedy za součinnosti architekta a investora s individuálními řemeslníky: kovář, truhlář, malíř, restaurátor. Tato spolupráce nejen korespondovala s celkovou intimní atmosférou projektu, ale umožnila také detailní, spontánní a organické úpravy návrhu v průběhu prací. Například po odstranění nánosů předchozích stavebních úprav byla odhalena původní dlažba z počátku 20. století, která zcela zásadně ovlivnila už hotové návrhy nábytku a způsobila kompletní změnu plánované barevnosti interiéru a grafiky.

MATERIÁLY

Nosné konstrukce nábytku jsou vyrobeny z leštěných nerezových profilů 25 x 25 mm, a odkazují na ohýbanou chromovanou konstrukcí židlí ARA 3120. Materiálová skladba povrchů sestává z mořené jasanové dýhy (lavice, barová deska, barové police a úložné skříně) a mořeného dubového masivu (desky stolů, sedáky barových stoliček). Čelní desku baru a zadní stěnu barové skříně pokrývají pásy 16 mm filmu vlepené mezi skly. V pravidelném rastru je prosvěcují LED diody. Osvětlení kavárny zajišťují nástěnná světla s řadami odhalených žárovek, které lze tlumit pro intimnější večerní osvětlení.

GRAFIKA
Architekt byl současně s řešením interiéru vyzván i k provedení grafického vizuálu kavárny, všech tiskovin a značení. Výchozím bodem se stala reklamní grafika 30. let 20. století. Grafický i interiérový design probíhaly souběžně a vzájemně se ovlivňovaly, například schémata návrhů nábytku byla využita jako obrazový materiál na tiskovinách od pohlednic po nápojový lístek. Nejdelší stěnu kavárny pak pokrývá malířem ručně provedená nástěnná malba několika set svislých linek ve třech základních barvách Café Tungsram.
Ing. arch. Martin Hrdina
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martin Hrdina