Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila Průhonice

Autor: Jestico + Whiles | Radek Teichman, Pavel Machar
Spolupráce: Slavomíra Bilšáková, Zuzana Kosková, Jakub Loučka
Design zahrady: a05
Adresa: Průhonice, Česká republika
Realizace: červen 2014 Užitná plocha: 647 m²
Zastavěná plocha: 431 m² Plocha pozemku: 1421 m²

Architektonická kancelář Jestico+Whiles navrhla pro svého klienta reprezentativní vilu na pozemku se stávajícím domem v zastavěné části Průhonic. Původní záměr investora bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu se od této myšlenky upustilo.

Pozemek je orientován svou jižní stranou do ulice a i přes nízkou frekventovanost komunikace, bylo potřeba vytvořit vizuální bariéru, která by zaručovala naprosté soukromí obyvatel.  V jihovýchodní části pozemku tuto funkci plní garáž, která kromě čtyř parkovacích stání poskytuje prostor i pro skladování zahradní techniky a jízdních kol. Střecha garáže je vykonzolována a vytváří krytý průchod od vstupní branky k hlavnímu vchodu do domu. Severní fasáda garáže je prosklená, což poskytuje zážitek při příjezdu autem a zároveň se tím opticky prohlubuje prostor mezi domem a garáží.

Dům je navržen jako dvoupodlažní se zapuštěným suterénem. Vstupní fasáda domu je charakteristická výraznými liniemi prosklených ploch, balkonu a přesahu střechy. V přízemí bylo použitím bezrámového zasklení a velkých posuvných portálů zajištěno maximální propojení se zahradou a terasou, která probíhá po celé délce domu. Letnímu přehřívání zamezují přesahy jednotlivých pater, které zároveň umocňují horizontální působení celého domu. Severní fasáda je členěna mozaikou čtvercových oken, pečlivě rozmístěných na základě funkčního členění interiéru. Panely skla na omítkových fasádách doplňují obklady z cementovláknitých desek. 

Hlavní vstup do domu je zvýrazněn světlými kvádry, ve kterých je integrována venkovní kuchyně a sklad zahradního nábytku. Prostorná hala s vestavěnými skříněmi po stranách prochází celým domem a je ukončena průhledem na severní část zahrady. Dispozice přízemí je velkorysá, důraz byl kladen na volný prostor a množství přirozeného světla. Jídelní stůl je vysunut do proskleného výklenku, výjimečnou světelnou atmosféru mu dodává stropní světlík, který je v přesahu střechy zvýrazněn otvorem s betonovými žebry. Část domu určená pro hosty obsahuje prostornou hernu a samostatný pokoj s koupelnou. Schodišťová hala minimalistického rázu propojuje obě nadzemní podlaží se suterénem, kde se skrývají místnosti pro relaxaci a také technologické jádro domu. Suterén se otevírá do soukromého anglického dvorku, který slouží k odpočinku po saunování. Horní patro je rozděleno na dvě nezávislé zóny. Hlavní ložnice má přidruženou šatnu, koupelnu a pracovnu, v zóně pro děti se nacházejí tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami.

Návrh interiéru vznikal v souběhu s projektem domu a byl pečlivě propracován v úzké spolupráci s klientem. Výsledkem je kombinace materiálů vysokého standardu. V obytných místnostech převažuje podlahová krytina z běleného dubu, obklady a dlažby koupelen jsou provedeny v carrarském mramoru, vestavěný nábytek je vyroben z lakovaných MDF desek akcentovaný voskovanou dýhou wenge. Lokálně je využita pohledová kvalita betonových stropů, ve schodišťové hale je použito množství skleněných panelů.

Vila je vybavena inteligentním systémem elektroinstalace, který umožňuje kompletní ovládání domu, jak z mobilních zařízení, tak stacionárních dotykových panelů rozmístěných po domě. Majiteli umožňuje pohodlnou kontrolu nad osvětlením, zastíněním, ovládáním audia&videa, vytápěním a zabezpečením domu.

Zahrada byla navržena ve spolupráci se zahradní architektkou a je rozdělena do funkčních zón. Po obvodu pozemku plní výsadba funkci odclonění nežádoucích pohledů a vytvoření dostatečného soukromí, a to především v jižní části, kde se do zahrady otevírá přes rozlehlou terasu celé přízemí. Terasu lemuje dekorativní vodní plocha s výtvarně pojatým chrličem. Rozmístění a tvary záhonů vychází z racionální architektury domu. Střecha garáže je osázena extenzivní zelení, stává se součástí zahrady při pohledech z horního patra.




































Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.04.15
Návštěvnost: 31890 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.