Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Parkovací dům ve Velenje

Autor: Enota | Dean Lah, Milan Tomac
Tým: Tjaž Bauer, Andrej Oblak, Polona Ruparčič, Nuša Završnik Šilec, Alja Černe, Nebojša Vertovšek
Statika: Elea iC
Adresa: Velenje, Slovinsko | mapa
Investor: Velenje Municipality
Náklady: 1 020 000 Euro Realizace: 2014
Soutěž: 2012 Užitná plocha: 4222 m²



Velenje bylo vyprojektováno jako zahradní město, díky čemuž disponuje množstvím nezastavěné plochy. S narůstajícím počtem automobilů se nicméně tato prostranství začala proměňovat v parkoviště. Navzdory skutečnosti, že střed města Velenje je pěší zonou, je velká – snad až příliš velká – část venkovních ploch vyhrazena pro dopravu v klidu. Tento fakt pak zásadně ovlivňuje kvalitu života ve veřejných prostorech. S předpokládaným nárůstem uživatel centra města se požadovaný počet parkovacích míst stává ještě větším problémem. Pro úspěšnou revitalizace je proto potřebné nalézt řešení, jež navýší počet parkovacích míst a zároveň zmenší plochu, kterou v současnosti zabírají.
Podobně jako mnohá další parkoviště v centru také to, jež je situováno před místním zdravotním střediskem, se mělo kvůli nedostatečné kapacitě rozšířit na okolní zelené plochy. Namísto rozšíření jsme se je rozhodli částečně zapustit pod zem a zastropit – a tak jednoduchým způsobem zdvojnásobit jeho kapacitu. Jak již ukázaly jiné projekty, nadbytek místa ve městě vede k tomu, že uživatelé jsou liknaví k přijetí vícepatrového parkování. Nový parkovací dům proto není navržen jako klasické vícepodlažní garáže, ale má dvojí vjezd vedoucí do dvou parkovacích úrovní, jež leží jedna na druhé. Takové řešení využívá prostor velmi racionálně, protože není třeba žádných okružních komunikací a budova je navíc přirozeně ventilována.
Zepředu, kde stavba přiléhá k městské promenádě, je umístěn blok, jež koncentruje veškerý komerční program. Díky blízkosti školních budov existovala v této lokalitě komerční náplň i dříve, nicméně byla roztroušena v několika menších, architektonicky nevyzrálých dočasných stavbách. V prostorech určených pro prodejní plochy je vyčleněno také místo pro veřejné toalety, zatímco – díky specifičnosti místa – je střecha navržena jako koncertní podium s veškerou potřebnou infrastrukturou.
Forma stavby se přizpůsobuje okolní krajině. Zalamování půdorysu odráží umístění objektu mezi vzrostlými stromy, jež jsme všechny zachovali. Hlavní fasáda se vyznačuje velmi střízlivým výrazem a odkazuje k jednoduchým tvarům budov v bezprostředním okolí. Vzešlý obvod stavby je ovinutý kovovým pláštěm s o poznání uvolněnějším výrazem. Jeho výška dosahuje stejné úrovně jako komerční prostory v čele a zároveň je vysoká akorát, aby skryla, rozmlžila auta na vyšším podlaží. Jednotlivé panely jsou parabolicky zprohýbány. Kromě zajímavého tvaru tak získávají také velkou statickou pevnost, díky čemuž není zapotřebí jakékoli další podpůrné konstrukce. Opakování a promyšlená skladba těchto lehkých fasádních prvků vytváří neustálou hru světla a stínu, a dobře tak zapadá mezi okolní stromy. 
Parkovací dům ve Velenje je navržen jako prototyp navyšující se kapacity parkování na obvodu městského centra. Vysoce racionální projekt nabízí na stejné ploše zdvojnásobení parkovacích míst, stejně jako atraktivní vzhled, jež dobře odpovídá prostředí zahradního města.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 23.04.15
Návštěvnost: 16555 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.