Interiér bytu Rybářská

Interiér bytu Rybářská
Adresa: Rybářská 24, Staré Brno, Brno, Česká republika
Projekt:2011
Realizace:2011; 2013-2014
Užitná plocha:66 m2


Mladý pár se na mne se záměrem rekonstrukce bytu obrátil poměrně brzy po koupi. Byt byl opotřebovaný předchozím užíváním a navíc s nevyhovující dispozicí.
Plocha bytu nebyla nijak veliká, ale zdálo se, že šikovným zorganizováním prostoru by se dal byt jaksi pocitově "nafouknout". Tato úvaha vedla k několika zásahům do dispozice. Kuchyně se spojila s obývacím pokojem a původní komora se zmenšila jen na průchozí šatnu v chodbě. Klidová část bytu byla od obývacího pokoje oddělena vloženým barevným objemem skříní. Tento zásah do dispozice poskytnul dostatek soukromí v klidové části bytu a žádný pokoj díky němu nezůstal průchozí.
Dispozice byla vymyšlená a začal se chystat projekt pro realizaci. Postupně jsem pro řemeslníky připravovala výkresy stavební části, rozmístění elektroinstalací, úprav na topení. S klienty jsme vybrali sanitu pro koupelnu a wc, dlažbu, obklady i dřevo na podlahu. Jak už to u malých bytů bývá, bojovalo se s centimetry. Materiály se po domluvě s investorem podařilo sladit. Podlaha je třívrstvá dřevěná - javor kanadský olejovaný. Dveře jsou dýhované přírodní dýhou - javor kanadský. Keramické obklady byly vybrány bílé lesklé velkoformátové, především kvůli optickému zvětšení prostoru koupelny a wc. Šedá dlažba s nádechem betonu byla zvolena pro předsíň, kuchyni, koupelnu a wc. Původně mělo být v bytě daleko víc dýhovaných částí, nakonec se však musely hledat úspory, a tak se místo dýhovaných prvků dala přednost lesklému bílému a matnému světlezelenému laminu. Truhláři si zaslouží pochválit za dotažené zpracování detailů i v místech, kde nic nebylo rovné, rovnoběžné natož pak kolmé. První etapa bytu byla hotová a pár se mohl nastěhovat. V této fázi realizace se s dětmi počítalo, ale zatím žádné nebylo na světe. Z volného pokoje se tedy stalo na čas skladiště.
S druhým přírůstkem do rodiny se začal vymýšlet pokojíček. V rámci další etapy interiéru se dodělal nejen pokoj dětí, ale dořešily se také skladovací prostory v obývacím pokoji - prostor na knihy, dokumenty, drobnosti kolem TV a jídelny. Byt velkoryse dotváří obrazy Václava Kočího, který mě na počátku ke spolupráci s touto dvojicí přivedl. Dnes už v bytě bydlí obyvatelé čtyři. Společně využívají prostor 66 m², zatím to jde a čas ukáže, co bude dál.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jana Štěrbáková