Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Dům u parku

Autor: nazemiarchitekti | Zbyněk Musil
Adresa: Medlánky, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 2008 Realizace: 2010

Rodinný dům se nachází na trojúhelníkovém, příkře svažitém pozemku se severovýchodní orientací. Stavebník při zvažování jeho koupě projevil jistou dávku odvahy a důvěry v začínajícího projektanta.
Pozemek je atraktivní hlavně pro bezprostřední kontakt s parkem - bývalou zámeckou zahradou. Dům leží ve svahu, který ohraničuje park. Výškový rozdíl mezi parkem a pozemkem umožnil krásné výhledy z domu přímo do korun bezmála staletých stromů.
Návrh domu vzešel ze zásadních požadavků stavebníka na bezbariérové přízemí s jednou příležitostnou ložnicí, celodenní proslunění hlavního obytného prostoru a jeho přímý kontakt se zahradou.
Dům se skládá ze tří vzájemně pootočených, uprostřed gradujících hmot - dvojgaráže, hlavní hmoty domu a snížené hmoty obývacího pokoje s terasou. Mezi dvojgaráží a nejvyšší obytnou částí je průchod s hlavním vstupem do domu. Z předsíně se vchází rovnou do hlavního obytného prostoru s kuchyňským, jídelním a obývacím koutem. Výrazným prvkem členícím interiér je krb. Na obývací kout, který je natočen tak, aby z něj byly výhledy do parku a do zahrady (nikoli na blízký sousední dům), navazuje terasa a horní část zahrady. Ložnice rodičů v patře má přístup na střešní terasu nad obývacím koutem. Dolní část zahrady navazuje na rozlehlý suterén ukrývající technické zázemí domu a skladovací plochy. Rozmístění venkovních pobytových teras umožňuje posezení na slunci i ve stínu, s výhledem do vlastní zahrady i do parku.
Dům je postaven zděnou technologií z vápenopískových tvárnic nadstandardně zateplených fasádním polystyrenem. Vodorovné konstrukce jsou monolitické betonové, výplně venkovních otvorů dřevěné. Pro vytápění a ohřev TUV je použito tepelné čerpadlo, ohřev místností zajišťuje nucené větrání s rekuperací. Jedná se o pasivní dům, který dosáhl na dotace programu Zelená úsporám.
Projekt
Fotograf
Jiří Ernest
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 24.03.15
Návštěvnost: 21342 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.