Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Horská chata s rozděleným výhledem

Autor: Reiulf Ramstad Arkitekter | Reiulf D. Ramstad
Adresa: Geilo, Norsko
Realizace: 2013 Užitná plocha: 130 m²

© Søren Harder Nielsen
Prázdninový dům leží poblíž norské vesnice Geilo, která je oblíbenou lyžařskou destinací v údolí Hallingdal. V okolí se nachází lyžařská střediska umožňující sjezdovat hned na přilehlém pozemku. Mimo zimní sezónu nabízí hory výbornou příležitost pro turistiku a další sportovní aktivity.
Čtyřčlenná rodiny v očekávání pátého přírůstku si pro svůj horský domek představovala jednoduché využití: čtyři ložnice, oddělenou obývací a jídelní část, obývací pokoj pro mládež a mezipatro pro nejmladší děti. Navíc si přáli ubytování pro hosty a prarodiče. Naší odpovědí byla jasně členěná bouda se souvislým obvodovým pláštěm s dřevěným obkladem stěn a střechy, které postupně získají šedou patinu. Výsledný objekt se skládá z hlavní části obsahující ložnice kopírující kontury okolní krajiny a následně se rozdělující do dvou obytných částí. Natočení stavebního programu a využití výškových úrovní umožnilo lépe se přizpůsobit svažujícímu se pozemku. Samostatný objem domu pro hosty představuje pokračující rozšíření hlavní části, čímž přispívá k trojitému rozštěpení výhledu prosklenými čelními stěnami. Vstupní část do domu je umístěna pod přečnívající horní obývací pokoj a jídelnu. Sokl je z pohledového betonu a slouží jako lyžárna s šatnou. Ze sníženého spodního patra stoupá dřevěné schodiště do vzdušné obytné části ukončené dřevěným obkladem zešikmeného stropu. Kuchyně představuje centrum prázdninového domu, odkud z hlavní části vybočují jednotlivá křídla. Do kuchyňského prostoru vybíhá železobetonová deska se zabudovanými spotřebiči. Na jednom z konců je osazen z obou stran přístupný krb. Z kuchyně vedou schodiště do oddělené jídelny a odpočinkové místnosti s druhým zavěšeným krbem. Vystrčené části domu rámují unikátní výhledy z chaty, zatímco decentně umístěné menší otvory v obvodovém plášti zprostředkují letmé pohledy do nejbližšího okolí. Vyvýšené obytné části a jídelna poskytují jeho obyvatelům vysokou míru soukromí a navíc se může pyšnit nikami s posezením ve stěnách. Vnitřní podlahy, stěny i strop jsou homogenně lemovány nábytkářským dřívím bez suků, zatímco všechny otvory a rámy jsou diskrétně ukryté. Napříč celým projektem prochází vysoká pozornost věnovaná detailu a kvalitě materiálu. Každá z ložnic i koupelna se saunou jsou přístupné z podélné chodby skrze posuvné dveře. Hlavní ložnice se otevírá oknem s lomeným zakončením, prochází boční stěnou a nabízí výhledy na noční oblohu. Ložnice dětí mají navíc horní palandu pro případné návštěvy kamarádů. Na opačném konci haly se nachází obývací pokoj pro mládež s mezipatrem a přímým výhledem na sjezdovku. Horská chata navazuje svým tvarem, zvoleným materiálem, usazením do krajiny a kontextuálním chováním na norskou stavební tradici.
Reiulf Ramstad Arkitekter
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 19.03.15
Návštěvnost: 22312 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.