Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce bytu Solidarita

Autor: Magda Palečková, Jiří Paleček
Adresa: Praha, Česká republika
Realizace: 2011 Užitná plocha: 65 m²


Rekonstrukce třípokojového bytu v domě z 60. let. Dům je cihlový, ale dispozice bytů jsou klasicky panelákové. Kromě obvyklých neduhů, jako jsou nadbytečné úzké chodbičky a spousta dveří, měl tento byt ještě jedno specifikum a to obrácené uspořádání pokojů vzhledem ke světovým stranám i k vnitřní dispozici. Z nějakého důvodu zde byla stejně jako v ostatních bytech v tomto domě na západní, světlejší, straně umístěna ložnice, propojená dveřmi s kuchyní. Větší obývací pokoj byl na východní straně, kde jsou navíc okna zastíněna vzrostlými stromy, od kuchyně a ložnice byl oddělený chodbičkou. Obývací, "parádní", pokoj byl od provozu kuchyně co nejvíce oddělený a orientovaný do ulice, jak to odpovídalo tradičnímu dispozičnímu uspořádání, které bylo však již v době vzniku těchto domů přežité.
Cílem rekonstrukce bylo tedy pokud možno půdorys uvolnit, na poměrně malé ploše vytvořit plynulý prostor, kde na sebe místnosti a jejich funkce navazují logicky a podle současných potřeb mladé rodiny, která zde žije. To vedlo nezbytně ke zbourání všech příček, zmizela typická chodbička mezi pokojem a kuchyní, díky tomu mohla být o něco zvětšena koupelna.
Centrální plocha obývacího pokoje je ponechaná co nejvolnější, jeho prostor je vymezen z jedné strany vloženým boxem z bílých OSB desek, který tvoří šatnu, na další straně černou OSB stěnou, která za sebou ukrývá blok s kuchyní a jádrem s koupelnou a WC. Jediné klasické dveře z něj vedou do dětského pokoje. Ložnici je možné uzavřít novými posuvnými dveřmi skrytými v pouzdru ve stěně šatny, další posuvné dveře, mezi obývacím pokojem a chodbou, vysoké až ke stropu budou vloženy do pouzdra, které je připravené za černou stěnou v obývacím pokoji, ovšem až děti o něco povyrostou a skleněné dveře pro ně nebudou nebezpečné.
Aby byl prostor využitý co nejefektivněji, je v podstatě veškerý nábytek vyrobený na míru, včetně jídelního stolu, který plní také funkci pracovny, když se monitor počítače na pohyblivém rameni vyklopí do odpovídající polohy.
Dubové parkety byly naštěstí v poměrně zachovalém stavu, v obývacím pokoji ale bylo nutné je rozebrat a betonovou podlahu zbrousit, aby zmizely až dvoucentimetrové výškové rozdíly mezi původními místnostmi. PVC v kuchyni, chodbě a příslušenství nahradily cementové stěrky, které se objevují také na stěnách, v kuchyni za linkou, v koupelně a na WC.
Projekt
Fotograf
Martin Kocich
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 14.02.15
Návštěvnost: 28097 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Jo Pavel Machar 14.02.15 11:00
Solidarita Petr Kox 15.02.15 19:02
Solidarita Jiří Paleček 16.02.15 09:49
kuchyně imho 16.02.15 10:11
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.