Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Přestavba bývalého obecního úřadu na rekreační bydlení

Autor: caraa.cz s.r.o. | Martina Buřičová, Štěpán Kubíček
Spolupráce: Ondřej Kramoliš, Zuzana Pízová
Adresa: Černé Voděrady, Česká republika | mapa
Projekt: 2005 Realizace: 2006-08
Užitná plocha: 137 m² Zastavěná plocha: 98 m²
Obestavěný prostor: 596 m³

Záměrem klienta bylo opravit bývalý objekt obecního úřadu a využívat jej pro rekreaci, k přechodnému a případně i trvalému bydlení. Cílem návrhu je maximálně využít potenciál stávajícího objektu a přilehlé zahrady, za použití standardních architektonických prostředků jej přestavět tak, aby odpovídal požadavkům na současné bydlení a zároveň aby nedošlo k narušení původní identity domu. Propojení vnitřního obytného prostoru se zahradou je podstatnou podmínkou návrhu.

Popis původního stavu
Pozemek se stavbou leží v centrální části obce Černé Voděrady. Jedná se o polygonální parcelu s převýšením 6 m. Pozemek se svažuje směrem k jihu a nabízí výhledy do krajiny. Objekt je při jihozápadním okraji pozemku orientován severo-jižně, je částečně zapuštěný do svahu suterénem. Jde o jednoduché jednopodlažní venkovské stavení s částečným podsklepením a sedlovou střechou. Stav stavebních konstrukcí byl před přestavbou kritický. Dispoziční řešení původního domu bylo nevyhovující, jednotlivé místnosti byly přístupné zvenku ze zápraží.

Popis návrhu stavebních úprav
Návrh úprav zachovává stávající objem objektu a upravuje vnitřní prostorové a provozní řešení. Zásadním počinem je vytvoření velkorysého obytného prostoru, který je otevřen do krovu a novými balkónovými dveřmi také do zahrady. Na centrální šedé krbové těleso je navinuto vřeteno ocelového schodiště na vloženou pororoštovou lávkou do podkroví. Vložené patro je maximálně odlehčené aby obytný prostor působil jako jeden celek přisvětlený ze západu trojicí střešních oken umístěných v hřebenu střechy. Nad kuchyňskou linkou je horizontální okno poskytující kontakt se severní upravenou plochou zahrady a palubovou terasou. Ve fasádě jižního štítu byl rozšířen okenní otvor do ložnice, poskytuje panoramatický výhled do krajiny. Nově je řešena koupelna a vstupní prostor zádveří přístupný z původního zápraží. Půdu lze využít jako druhou ložnici, je osvětlena střešními okny na východní stranu. Slep byl opraven a slouží jako sklad zahradní techniky a nářadí.
Vzhled domu byl zjednodušen, očištěn a doplněn posuvnými dřevěnými okenicemi a prosklenou dřevěnou střešní konzolou, která kryje před deštěm vstup do objektu, venkovní schodiště a vstup do sklepa.
Na parcele byly provedeny terénní úpravy, byla vyrovnána plocha na severní polovině pro dětské hry a sport a u vstupu plocha pro dvě venkovní parkovací stání. Opěrná zídka vymezuje venkovní dřevěnou palubovou terasu, která tvoří mezistupeň mezi zahradou a obytným prostorem.
Projekt
Fotograf
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 10.01.10
Návštěvnost: 97811 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pekne rk 10.01.10 23:00
Povodny stav tomasgunis 11.01.10 00:32
fakyrhouse JV 12.01.10 14:10
pěkné ZP 14.01.10 10:11
Oplechovanie strechy selafar 15.01.10 18:29
pororošt PH 06.03.10 18:31
Nemohu si pomoci takyarchitekt 07.03.10 02:24
Perverzní dispozice Filip ZÍBRT 14.03.11 21:05
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.