Nízkoenergetický rodinný dům Baranovice

Nízkoenergetický rodinný dům Baranovice
Projekt:2007-09
Realizace:2011
Užitná plocha:146 m2
Zastavěná plocha:214 m2
Plocha pozemku:972 m2


Tvarová, energetická a dispoziční optimalizace, stavba v nízkoenergetickém standartu (svými parametry velice blízká energeticky pasivní stavbě), v technologii evropské dřevostavby. Obytné místnosti orientovány k jihu. Dominantní osa procházející v podélném směru domem rozděluje dispozici na část obytnou (jižní) a část příslušenství (severní). Kryté stání a vstup včetně zázemí rovněž na severní straně domu.

Základová deska založená v mírném svahu, na jílovém podloží, beton do systémového bednění. Obvodové stěny jsou dřevěné (KVH profil), tvořeny dvojřadým systémem letmé montáže typu "two by four", kde vnitřní k-ce je nosná a vnější  nenosná.  Takto provedený systém vymezuje prostor pro uložení tepelné izolace  v tl. 400 mm. Stěny jsou ve dvojici vzájemně prokotveny dřevěnými prkny vizuálně tvořící žebříky. Všechny vnitřní k-ce zděné z vápenopískové cihly (tepelná stabilita, akumulace tepla) uložené na pěnovém skle; stropy a krovy dřevěné. Střešní krytina provedena v technologii epdm kaučukové membrány.
Obvodové stěny a střecha difúzně otevřená (difúzní spád), fasáda a střecha provětrávaná, obklad domu tvoří vodorovné borovicové lamely thermowood (napuštěno olejem) v kombinaci s tmavě šedým cembonitem. Okna dřevěná euro 88 mm, opláštěna z exteriérové strany hliníkovým profilem, izolační trojskla z jižní strany se solárním faktorem 63%. Stínění prostřednictvím exteriérových hliníkových lamel Z90. Podlahy v interiéru průmyslové na bázi polyuretanu.

- centrální jednotkou je kompaktní skříň Nilan VP 18 K EK9, která zajišťuje řízené větrání  s rekuperací (pasivní + aktivní), přípravu TUV, vytápění a případné chlazení.
- vytápění podlahové teplovodní
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pekné
ivan glajch
06.02.15 12:41
poznámka k dispozičnímu řešení . . .
Sl. Kuchovský
13.02.15 10:55
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Michael Kocych Architects