Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vícegenerační dům v Eichgrabenu

Autor: franz architekten
Adresa: Eichgraben, Rakousko
Náklady: 350 000 Euro Realizace: 2011 - 2012
Užitná plocha: 330 m² Zastavěná plocha: 178 m²
Plocha pozemku: 1220 m²

Po malých krocích — Po narození první dcery se mladá rodina rozhodla přestěhovat do rodinného domu na venkově. Ve Vídeňském lese našli malý dům vyžadující rekonstrukci, zato obklopený rozlehlou zahradou. Možnosti rozšíření užitné plochy byly zkoumány již před jeho koupí. Na přestavbu, zateplení a opravu domu už bohužel nezbylo moc peněz, a tak byl majitel nucen z velké části sám přiložit ruku k dílu. Po dokončení těchto prací bylo již na světě druhé dítě a myšlenky na přístavbu nabývaly konkrétnějších obrysů. Do úvah se promítlo také babiččino přání mít zde vlastní byt.

Stavební regulace neponechaly mnoho prostoru pro velkorysé rozšíření domu. Aby se všechny požadované prostory do povoleného půdorysu vešly, musela by přístavba být dvojpodlažní. Maximální povolená výška domu však dvě plnohodnotná patra neumožňovala. A tak byl vymyšlen koncept, jak s využitím terénní nerovnosti požadovaných prostor docílit.

Osvětlení babiččiny obytné jednotky, jež je částečně zapuštěna pod terén, je zajištěno pásem oken přizpůsobeným spádu zahrady. Volně stojící sanitární buňka rozděluje otevřený prostor na ložnicovou a obytnou část. Během navrhování byla zohledněna také případná pozdější konverze tohoto studia na malou lékařskou praxi.

Namísto původního dětského domku v koruně stromu pluje nad přízemním bytem dřevěná “krabice”, jež je v první fázi výstavby intenzivně využívána – toho času již třemi dětmi – jako velký, 3,5 m vysoký prostor pro dětské hry – a to včetně lezecké stěny, houpačky či fotbalových branek. Pro případné pozdější rozdělení prostoru na až čtyři samostatné pokoje a koupelnu byly připraveny veškeré instalace a rozvody.

Přízemí včetně konzolového stropu bylo vybetonováno přímo na místě. Dřevěná krabice byla vyrobena z masivních dřevěných panelů a ze všech stran včetně střechy a podhledu přízemí obložena diagonálně kladenými modřínovými latěmi. Protože si tuto komplexní geometrii obložení netroufla žádná firma zhotovit (dvojité zkosení latí v rozích), montovali obklad spolupracovníci architektonické kanceláře spolu se stavebníkem na vlastní riziko.Tyto šedě lakované dřevěné latě přitom nepředstavují zásadní prvek návrhu pouze v exteriéru, ale uplatňují se také na stropě babiččiny obytné jednotky a také jako obložení v proskleném spojovacím elementu mezi starým domem a přístavbou.

Namísto původního plynového topení je nově celá budova vytápěna i zásobována teplou vodou vzduchovým tepelným čerpadlem. Díky vysokému tepelnému standardu a flexibilitě půdorysu tak tato budova představuje významný přínos k ekologii a ochranně životního prostředí.

V době, kdy roste počet jednočlenných domácností, zvyšuje se počet rozvodů, stejně jako rodin pouze s jedním rodičem, představuje tento projekt příklad soužití tří generací v jedné moderní budově. Tomu pomáhá rozčnenění domu na různé úrovně s vlastní atmosférou. Vznikly tak nejen zóny, které pružně reagují na měnící se požadavky na společné bydlení celé rodiny, ale i soukromé prostory, kde si každý člen rodiny může odpočinout, nebo se v klidu učit.

Prozatím poslední přístavbou je realizace velkého domku pro děti v koruně stromu, pod kterým je zakomponován kotec s krytým výběhem pro králíčky.

Ochrana životního prostředí jako celkový koncept

Šetření zdrojů přírodních surovin sanací budovy — Struktura stávajícího objektu byla zachována a přizpůsobena pro potřeby nových obyvatel. Obývací pokoj se otevřel do zahrady. Všechny vnější povrchy domu byly zatepleny. Spotřeba tepla se tak oproti původnímu stavu zredukovala o 85%.

Šetření přírodních surovin kompaktním způsobem stavění — Díky nové přístavbě je pozemek maximálně využit. Tím, že obě části domu na sebe navazují, vytvářejí velmi kompaktní objekt s relativně malým objemem. Obě části domu využívají společný vstup, mají společné vytápění a přípojky vody, kanalizace i elektřiny. Takové řešení uspořilo značné náklady a zároveň přispělo k šetření přírodních surovin.

Ochrana životního prostředí flexibilitou vnitřních prostor — Již v průběhu plánování se promýšlely různé změny užívání domu v příštích letech. Dřevěný box dnes rodina  užívá jako hernu a pracovní prostor. V příštích letech, až děti povyrostou a budou chtít svůj vlastní pokoj, bude tento prostor rozdělen na tři nebo čtyři pokoje a koupelnu. Veškeré přípravy pro tuto přestavbu už byly provedeny (voda, elektřina, kanalizace apod.). V přízemním, ze všech stran proskleném bytě, dnes bydlí babička. V budoucnu je ale možné tento prostor užívat jako ordinaci, anebo bude sloužit dětem / jednomu dítěti jako vlastní byt. Dům je tak maximálně využitelný nejen dnes, ale i v daleké budoucnosti.

Spotřeba tepla před rekonstrukcí: 321 kWh/m².a
Spotřeba tepla po rekonstrukci: 47 kWh/m².a























Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 17.02.15
Návštěvnost: 23307 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.