Mohrenapotheke

Apteka Pod Muryznem, Lékárna U mouřenína

Mohrenapotheke
V roce 1925 pověřil lékárník Max Leschnitzer profesora vratislavské Státní umělecké akademie Adolfa Radinga, aby přestavěl a rozšířil jeho bytový dům na historickém náměstí Blücherplatz (dnešní Plac Solny) v centru Vratislavi. V té době nemívaly měšťanské domy stavebně oddělené obchodní prostory od vstupu do horních obytných pater. Jedinou pozoruhodností první Radingovy přestavby bylo to, že oddělil vstup do bytů od lékárny a vnitřní dispozice umožnila vznik nové prodejní místnosti. Uspořádání užitné plochy lékárny o rozloze 6 x 7 metrů se odvíjelo od vyzkoušeného a ještě více racionalizovaného provozu. Rading navrhl skříňovou stěnu složenou z různě velkých obdélníků. Barevné provedení ve žluté, šedé a černé barvě nechal na malíři Hansi Leistikowi, který se volně inspiroval principy holandského modernistického hnutí De-Stijl. Společně se zavěšeným pravoúhlým osvětlením, které je směrem do interiéru odstupňované a společně se zrcadly na stěnách způsobují opticky větším dojem z celé lékárny.
Druhá přestavba proběhla po požáru o tři roky později. V roce 1928 se lékárníkovi Leschnitzerovi podařilo získat dům ležící na sousední úzké parcele a pověřil architekta, aby oba domy strhl a nahradil je novou lékařskou ordinací s moderními byty. Díky ocelovému skeletu se podařilo na pozemku postavit zcela nový dům. Celý objekt je završen ustupujícím patrem s velkou terasou situovanou do náměstí. Zatímco v roce 1925 muselo ještě zůstat zachováno původní rozvržení oken na fasádě i příkrý sráz střechy, tak v roce 1928 se mohlo tvarování fasády odvíjet od zásad 'Neues Bauen' (Nového stavění). Již v roce 1925 proběhlo zdůraznění horizontál pomocí barevného nátěru fasády, ale teprve v roce 1928 došlo k dokonalému splnění architektových představ za pomocí parapetního obkladu z bílého opakního skla a černých okenních pásů. Jako kontrast k horizontálním okenním pásům je v pravém rohu domu (kde se horizontalita náhle vytrácí) umístěn svislý pruh se světelnou reklamou.
Mohrenapotheke (Lékárna U mouřenína) byla první moderní stavbou vybudovanou v historickém jádru a na dobových snímcích jasně vyčnívá mezi ostatními měšťanskými domy. Sousední budova městské spořitelny od Heinricha Rumpa vznikla až o čtyři roky později. V 90. letech byla fasáda navrácena do původního stavu a dnes v objektu sídlí místní redakce novin Gazeta Wyborcza.
0 komentářů
přidat komentář