Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Muzeum moderního umění v Malmö

Autor: Tham & Videgård Hansson | Bolle Tham, Martin Videgård
Spolupráce: Mia Nygren
Adresa: Ola Billgrens plats 2-4, Malmö, Švédsko | mapa
Web: www.modernamuseet.se
Investor: Stadsfastigheter i Malmö
Realizace: 2008 - 26.12.2009 Užitná plocha: 2650 m²

Výchozím bodem při návrhu nového uměleckého muzea v jihošvédském Malmö bylo vytvořit kulturní budovu, která by hledala rovnováhu v dramaticky se proměňující čtvrti a se stala vyhledávaným místem k setkávání. Architektům se naskytla možnost přestavby bývalé elektrárny z roku 1900 na nové umělecké muzeum. Svým hlavním zaměřením na neformální a experimentální tvorbu představuje vhodný doplněk ke stockholmskému muzeu. Největší výzvou přitom bylo (vedle krátkého osmnáctiměsíčního termínu od první skici až po finální otevření) přizpůsobit stávající cihelný průmyslový objekt současným klimatickým a bezpečnostním požadavkům nového muzea, aby vyhovělo nejpřísnějším mezinárodním standardům pro umělecké výstavní prostory. Brzy bylo jasné, že to, co bylo ve skutečnosti požadováno, byl dům v domě - soudobá vestavba do stávajícího obalu. Takto radikální přestavba nebyla jen těžkou výzvou, ale také příležitostí, vytvořit něco nového. Při pohledu zvenku nová přístavba označuje vstup do muzea. V rozšíření se kromě nového vstupu nachází také recepce, kavárna a horní galerie. Děrovaná oranžová fasáda je pojítkem ke stávající cihlové architektuře a zároveň promlouvá k soudobým domům v okolí. Perforovaná plocha dodává fasádě vizuální hloubku a rozpohybování pomocí dynamicky se proměňující stínohry. Přízemí je kompletně prosklené, takže denní světlo proniká děrovanou fasádou do interiéru. Nová přístavba si ve vztahu s okolím pohrává s měřítkem. Z dálky ji lze mnímat při porovnání se sousedními domy jen jako celek. Naopak při bližším pohledu lze spatřit jednotlivé detaily a vnímat objekt samostatně. Vyloučení běžného 'prostředního měřítka' posílilo přítomnost muzea ve svém okolí a zároveň nechalo budovu vyznít jedinečným dojmem ve vztahu k celému městu Malmö. Prostorově byl objekt uvnitř zcela přestavěn. Dvě nová schodiště umožňují návštěvníkům pohybovat se po prohlídkových okruzích mezi hlavní turbínovou a horními výstavními sály. Obě schodiště jsou obklopeny dvěma stěnami, které zároveň slouží k programovému rozdělení turbínové haly do samostatných prostorů obsahujících navíc dětský ateliér a oddělené úložní prostory (které jsou ve skutečnosti také využívány k výstavám). Podobně jako přístavby uměleckého muzea v Kalmar (Tham & Videgård, 2004-08) se architekti snažili poskytnout výstavní prostory, které by dovolily umělcům a kurátorům připravit podmínky pro libovolnou výstavu. Moderna Museet Malmö (Muzeum moderního umění v Malmö) nabízí řadu vložených bílých boxů; od útulného měřítka horní galerie až po honosnou turbínovou halu honosící se jedinečným prostorem s výškou téměř jedenáct metrů.
Tham & Videgård Arkitekter
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 01.02.15
Návštěvnost: 21909 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.