Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Dům na ostrově Husarö

Autor: Tham & Videgård Hansson | Bolle Tham, Maria Videgård, Martin Videgård
Adresa: Husarö Fagerviksvägen, Husarö, Švédsko | mapa
Náklady: 265 000 Euro Realizace: 2008-12
Užitná plocha: 180 m² Zastavěná plocha: 12 m²

Prázdninový dům se nachází na jednom ze stovek ostrovů přibližně třicet kilometrů východně od Stockholmu. Vzrostlé borovice dodávají místu pocit nedotčenosti. Dům leží na vyvýšené mýtině se severním výhledem na moře. Pozemek, který byl dlouhou dobu ve vlastnictví rodiny, původně zabírala řada menších objektů, dům pro člun a ubytování pro hosty využívané k víkendovým pobytům. Jak se rodina rozrostla o novou generaci, nastaly potřeby většího domu. Výborné světelné podmínky, výhled na moře a hladké ploché skalnaté podloží byly hlavní předpoklady, z nichž vychází návrh domu. Výslednou podobu rovněž ovlivnil relativně nízký rozpočet, který si vyžádal užití jednoduché konstrukční logiky. Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou je rozdělen na přízemní otevřenou společenskou část a horní soukromou část s ložnicemi a hernou. Do čtvercového půdorysu domu je vložen samostatný box obsahující kuchyň, koupelnu a schodiště, čímž rozděluje přízemí do několika vzájemně propojených prostorů. Velká posuvná okna otevírají výhledy do všech stran a vpouští sluneční paprsky, aby naplnily interiér. V horním podlaží probíhá přes celou délku hřebenu světlík podtrhující vertikalitu a zároveň přispívá k lehkému odloučení podkrovního prostoru. Vnější plášť je tvořen černým falcovaným plechem o různých tloušťkách, čímž lépe integrují okna. Různě rozmístěná po fasádě. Trojice posuvných oken v rámech z tvrdého dřeva zároveň poskytují přímý výstup na skalnatou plošinu okolo domu. Veškerá nosná konstrukce i povrchové úpravy jsou ze dřeva. Díky lepeným dřevěným trámům byl následně možný co nejvíce volný půdorys. Mezi těmito trámy jsou vloženy ohnuté desky z překližky tvořící klenební řadu pomáhající v usměrňování vnitřních prostorů.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 18.01.15
Návštěvnost: 26516 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
prostor radimzahraj 22.01.15 10:15
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.