Grand Union Canal Walk Housing

Grand Union Canal Walk Housing
Adresa: 17 Camden Road NW1, Londýn, Velká Británie
Investor:J Sainsbury plc
Realizace:1988
Užitná plocha:10500 m2


Skupina deseti řadových domů lemujících kanál Grand Union je součástí přestavby širšího území v centrální části londýnském Camdenu. Architekt Grimshaw je i autorem sousedního supermarketu Sainsbury.

Složitá urbanistická situace předznamenala lokaci jednotlivých funkcí. Obytná skupina se vymezuje vůči supermarketu a parkovišti a obrací se směrem ke kanálu, bohužel směrem na sever. Architekt díky střešním světlíkům vpouští do interiéru přímé přirozené světlo. Společně s terasami nad klidnou hladinou kanálu přispívají k pobytové pohodě obyvatel. Domy jsou přístupné z chodníku nad kanálem. Výškový rozdíl mezi ulicí a chodníkem překonává nárožní věž, která kompozičně graduje stereotypní rytmus řadových domů.

Architektura domů odráží Grimshawův zájem o tvarosloví vycházející z industriálních respektive nautických předloh. Opláštění fasád, kruhové tvary oken, zábradlí na palubách-terasách a četné detaily v interiéru řadí domy nad kanálem Grand Union ke klenotům obytné high-tech architektury.

Dispoziční řešení třípatrových domů je následující - v přízemí se nachází zádveří s úložným prostorem a ložnice s vlastní koupelnou. Dvouramenné schodiště ústí v patře do chodby, z níž je přístupná kuchyň, obývací pokoj a komora. Na kuchyň navazuje jídelna se vstupem na terasu. Obývací pokoj je s jídelnou propojen. Motiv plynoucího prostoru probíhá i ve vertikálním směru, když se nad kuchyní nachází otevřený prostor pracovny osvětlený střešními světlíky. V nejvyšším patře se nachází další ložnice a samostatná koupelna s wc. Schodiště vede až na střechu, kde je možné využívat střešní terasu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Nicholas Grimshaw