Národní muzeum světových kultur

Statens Museer för Världskultur

Národní muzeum světových kultur
Adresa: Södra Vägen 54, Göteborg, Švédsko
Investor:Statens Fastighetsverk
Soutěž:1999
Realizace:2004
Užitná plocha:10950 m2
Náklady:33 000 000 Euro


Pozemek leží na úpatí kopce na jihovýchodním okraji historického jádra Göteborgu. Muzeum leží v sousedství nejnavštěvovanější turistické atrakce v celém Švédsku - zábavního parku Liseberg. Muzeum slouží jako nová výstavní platforma pro sbírky etnografického muzea Folkens, Středomořského muzea a Východoasijského muzea, které byly doposud umístěny ve Stockholmu. Čtvrtou institucí, která sem byla přemístěna, je etnografické muzeum v Göteborgu. Kromě výstavních prostorů nová budova obsahuje také auditorium, vědecké centrum, knihovnu, restauraci a kanceláře. Objekt může sloužit také k pořádání mezinárodních fór a místních společenských událostí.
Výsledný objekt představuje jednoduchý kompaktní kontejner, v němž se spojuje současnost s historickým odkazem lidstva. Muzeum je jasně rozděleno na pevnou západní stranu probíhající kolem silnice, kde se nachází výstavní prostory, a vzdušnou východní část otevírající se směrem k prudkému svahu, kde se odehrávají veškeré společenské aktivity. Hlavní snahou bylo odhalit pestrý interiér více než třem milionům návštěvníků, kteří každý rok navštíví zábavní park Liseberg. Na druhou stranu odkrytí muzea umožní návštěvníkům zažít venkovní krajinu za zcela jiných okolností.
Mezi pevnou západní stranou a otevřenou východní částí se nachází kaňonovitá mezizóna obsahující všechny servisní provozy. Návštěvníci postupně prochází všemi těmito třemi částmi. Po vystoupání nahoru vytváří jednotlivé prvky sled referenčních bodů procházející skrze celou budovu, kde se střídají výhledy na kopec, atrium a muzeum.
Brisac Gonzalez Architects
0 komentářů
přidat komentář