Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Universeum - vědecké centrum a akvárium

Autor: Wingårdh Arkitektkontor | Gert Wingårdh
Spolupráce: T.Hansen, G.Murnieks, B.Stenvaller, U.Davidsson, D.Danielsson, J.Eklind, A.Höglund, J.Wirstad, E.Kaudern, P.Ericksson, L.Rosell, F.Gullberg
Adresa: Södra Vägen 50, Göteborg, Švédsko | mapa
Web: www.universeum.se
Investor: Anna Nilson-Ehle, Universeum AB
Realizace: 2001 Užitná plocha: 11000 m²

Universeum leží v prudkém svahu přiléhajícímu k zábavnímu parku na okraji centra Göteborgu.
Klient požadoval vědecké centrum s akváriem a deštným pralesem, který by tvořil nedílnou součást vzdělávacího procesu. Posláním Universea je podněcovat u mladých lidí touhu po vědomostech a dodat jim sebedůvěru při aktivním zapojování se do vědy a techniky.
Hlavními použitými materiály jsou dřevo, sklo a beton; vše bylo zvoleno s vědomím budoucí možnosti recyklace. Objekt ve všech aspektech zároveň slouží jako vzorový příklad environmentálního způsobu hospodaření; má nízkou spotřebu energie a energie využívaná ke každodennímu provozu je pokud možno spojena přímo se samotnou budovou.
Vstupní prostor je moderní stodola, “dřevěná loď“, s volně loženými lepenými nosníky bez rušivých sloupů o celkové rozloze 800 m², výšce 4 metry a metrové zóny pro instalace. Vznikl tak velmi flexibilní prostor, kam je umístěna většina zkušebních přístrojů z vědeckého centra.
Obvodový plášť “dřevné lodi“ tvoří matné skleněné panely propouštějící denní světlo do interiéru, ale přitom zabraňují přehřívání. Dutina mezi sklem a tepelnou stěnou je využívána k proudění vzduchu, který je v letních měsících zvlhčován, aby se snížila teplota až o 4ºC. “Velká prosklená stavba“ nabízí okenní otvory na závětrné straně a je navíc doplněna o 70 m² sluneční komín nabízející přidaný tah.
Objekt je přístupný převážně ze severní strany, kde nad vstupem vybíhají dvě výstavní podlaží “dřevěné lodě“, čímž dodávají celé budově expresionistický tvar, určitou dynamiku a naznačují zbytek z výběžku hory ukrytého před přímými pohledy.
Svislé spáry matného skla jsou překryty dřevěnými rámy, aby od hlavního vstupu působila celá budova jako ze dřeva. Zbývající části budovy jsou vizuálně méně důležité, poněvadž více splývají s přírodou.
Wingårdh Arkitektkontor A/S
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.12.14
Návštěvnost: 16616 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.