Oceanárium Hirtshals

Nordsøen Oceanarium

Oceanárium Hirtshals
Autor: 3XN
Spoluautor:K.H.Nielsen, P.Holsting, R.Holm, K.Christiansen, L.Povlsen, M.Posch, M.Knudsen, T.Vorm, J.Søndermark
Adresa: Willemoesvej 2, Hirtshals, Dánsko
Investor:Město Hirtshals
Realizace:1999, 2003
Užitná plocha:5000 m2


Oceanárium ležící v Hirtshals na severozápadě Dánska je rozšířením Muzea Severního moře. Ústředním prvkem je fascinující ohromné akvárium o objemu 4,5 milionu litrů slané vody napodobující drsné prostředí Severního moře. Představuje tak největší akvárium na světě se studenou vodou. Kromě hlavní nádrže se v oceanáriu nachází také řada menších výstav, akvárií, vodních laboratoří, “touch-and-feel“ bazénů a v prvním patře leží rybí restaurace s výhledem na Severní moře. Zázemí oceanária představuje řada velkých akvárií ke karanténě a akvária sloužící k chovu potravy, které lze spatřit společně se zařízením pro okysličování a čerpadly.
Vodní nádrž tvoří samostatný eliptický objekt umístěný na úpatí velkého stupňovitého amfiteátru, odkud může až 500 návštěvníků sledovat dění v akváriu skrze hlavní akrylátový panel (6 x 12 metrů) a poslouchat přes reproduktory potápěčovy komentáře.
Akvárium představuje významné rozšíření stávajícího muzea. Objekt se skládá ze čtyř poschodí, z nichž dvě jsou podzemní, což umožnilo v přízemí adekvátně reagovat na stávající muzeum a zároveň nabídnout návštěvníkům logickou a otevřenou orientaci. V roce 2003 však poničil tragický požár většinu oceanária a zahubil všechny ryby. Požár původně vzešel ze zapomenutého oblečení dělníků. Na základě nezávislého doporučení se klient opět rozhodl pro kancelář 3XNielsen, aby provedli rekonstrukci spočívající v novém opláštění ohromné betonové stěny akvária, která bez úhony přečkala oheň. Nově vzkříšené akvárium se velmi podobá tomu původnímu až na několik menších zakomponovaných vylepšení.
3XNielsen
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 3XN