Severní dvůr Nové radnice v Ostravě

Severní dvůr Nové radnice v Ostravě
Adresa: Prokešovo náměstí 8, Moravská Ostrava, Ostrava, Česká republika
Investor:Statutární město Ostrava
Realizace:2014


Severní dvůr radnice se nachází uvnitř disposice objektu Nové radnice v Ostravě a je ze všech čtyřech stran obklopen jednotlivými křídly objektu, je propojen s ulicí Horovou průjezdem a s radnicí propojen třemi schodišti. Dvůr nesloužil veřejnosti, byl používán jako provozní, povrch dvora tvořil nekvalitní asfalt, na kterém byly umístěny plechové garáže, viz foto.
Rekonstrukcí byl vytvořen prostor s kvalitní dlažbou, s odpočivnými prvky s jedním stromem (japonská třešeň) s nataženými nerez sítěmi, které slouží jako treláž pro čerstvě zasazené sazenice vinné révy. Umístění treláže umožní jakékoli práce na fasádě objektu. Vzrostlá réva během několika let vytvoří krásné zelené a šťavnaté vymezení této plochy. Část dvora je zastřešena ocelovou konstrukcí se skleněnou výplní.
Prostor nyní může sloužit jako přestávkový dvůr s možností protažení těla na dřevěné lavici, pro posezení i procházku. Bezbarierový přístup (i pro veřejnost) z ulice Horovy umožní tento prostor využít jako multifunkční prostor pro různé presentace, exterierové výstavy výtvarných děl, rauty, setkání s občany, komorní koncerty a jiná vystoupení.  Nová příjezdová rampa a sokl pro v současné době restaurovaný žulový reliéf se státním znakem z 1. republiky (který se našel při výkopových pracích na tomto dvoře) jsou z pemrlovaného betonu, dlažba jesenický mramor a dřevěné prvky - jatoba.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ateliér Filandr