Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Konferenční centrum Favrholm

Autor: SeARCH | David Gianotten, Bjarne Mastenbroek
Spolupráce: Kathrin Hanf, Remco Wieringa, Paul Stavert, Geurt Holdijk, Laura Alvarez, Elke Demyttenaere
Adresa: Brennum Park 1, Hillerød, Dánsko | mapa
Web: www.novonordisk.com
Investor: Novo Nordisk
Realizace: 2011 Soutěž: 2006
Užitná plocha: 7000 m²

Jedná se o rekonstrukci a rozšíření statku “Favrholm“ poblíž dánského města Hillerød na nové podnikové a konferenční centrum globální společnosti Novo Nordisk zaměřující se na zdravotní péči. Bíle omítaná zděná budova s doškovou střechou z počátku 19. století se nachází na jižním předměstí Hillerødu na malé vyvýšenině u jezera. Statek s bohatou historií byl v roce 1964 vyhlášen národní památkou.



V 90. letech koupila areál společnost Novo Nordisk - největší světový producent inzulinu, který areál přeměnil ve výrobní zařízení a kanceláře.
Historická část stavby, kde se nachází hlavní vchod, hrála klíčovou roli v historii firmy. Vůbec poprvé zde byl extrahován insulin ze slinivky krav. Možná právě díky tomu byl vztah firmy k této stavbě tolik důležitý.
SeARCH byli jedni ze čtyř vyzvaných účastníků, jejichž úkolem bylo transformovat stávající areál na vzdělávací komplex. Cílem návrhu bylo vytvořit nový typ konferenčního centra, více dynamický a interaktivní, který by sloužil jak zaměstnancům, tak i hostům. Architekti na projektu úzce spolupracovali s dánskými památkáři (KUAS).
Ze stávajícího západního křídla zbylo jen obvodové zdivo, které bylo vyplněno pokoji pro hosty a fitness centrem. V centrální části objektu se nachází vstupní lobby, jídelna a prostory sloužící administrativním účelům. Z historické části je návštěvník veden po schodišti dolů, kde se otevírá prosklený výhled na krajinu s jezerem a hnízdícími divokými ptáky. Ve spodním podlaží se rovněž nachází několik konferenčních místností a salónků. Zasedací místnosti mají půdorys kravského ucha. Každá se trochu liší tvarem, velikostí a materiálem. Celá nová část severního křídla se nachází v násypu pod historickou budovou a má zelenou střechu, tak zůstává pohled na hlavní část statku zachován.
Dle požadavků nebylo na exteriéru historické budovy nic změněno. „Naším cílem bylo zachovat atmosféru domu, aby ji udržel a dokázal demonstrovat, že budova měla dříve jinou funkci“ tvrdí projektový architekt Kathrin Hanf.
Nově postavené pravé křídlo je symetrické s levým a obnovuje původní historické obdélníkové nádvoří statku. Materiálově i tvarově se pravděpodobně inspiruje bývalou stodolou, která tu údajně stávala. Tvar střechy navazuje na historickou a postupně se láme ve tvary nové. Vzniklá nová část respektuje geometrii a organizaci starého objektu. Materiálové zpracování zdůrazňuje přátelské napětí mezi starým a novým.
Vysoká kvalita zařízení a ekologická opatření vytváří udržitelnou budovu s optimálním vnitřním klimatem a minimální spotřebou energie.
Barbora Jandová
Zdroj: Barbora Jandová
Vložil: Petr Šmídek, 11.11.14
Návštěvnost: 22613 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.