Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Centrum technologie a designu

Autor: AllesWirdGut | Johannes Windbichler
Spolupráce: Amir Aman, Isabel Espinoza Tratter, Johann Wittenberger, Christian Zotz, Martin Brandt, Ondřej Stehlík, András Nagy, Ana Pia Ranz, Zuzana Tomanová, Cassandra Guimaraes, David Kovařík, Isabelle Misamer
Adresa: St. Pölten, Rakousko | mapa
Investor: Gebäudeerrichtungs- und Betriebsgesellschaft mbH St. Pölten
Realizace: 12/2012 - 9/2014 Soutěž: 2011
Užitná plocha: 12980 m² Obestavěný prostor: 65576 m³

Centrum technologie a designu – zkráceně označované jako 'tede-Z' – je projektem pro vzdělávací instituci, jež kombinuje navazující studium technických profesí s designérskými a inženýrskými programy na univerzitní úrovni.
Vedle vytvoření soudobé pracovní atmosféry byl důraz kladen především na vysoký stupeň interdisciplinarity.

Z toho vyplývá, že architektonický koncept se soustřeďuje na komunikaci mezi rozdílnými typy uživatelů.
Společná lobby propojuje všechna podlaží a veřejné prostory – jako jsou auditorium, odpočinkové a prezentační zóny.
Lobby se otevírá do vnitřního nádvoří, jež tvoří rozlehlou plazzu mezi novostavbou a původní hlavní budovou WIFI. Nádvoří funguje jako ústřední prostor k setkávání a podněcuje zajímavé možnosti k výměně zkušeností.
Také další prostory určené k setkávání uvnitř budovy povzbuzují výměnu názorů a neformální nabývání poznatků. Velký důraz byl kladen na podmanivý mix učeben / dílen, studoven a seminárních pracoven, což umožňuje spontánní propojení teorie a praxe.

Druhým určujícím aspektem projektu je snaha učinit formu a funkci rozpoznatelnou jak v interiéru tak v exteriéru budovy.
Vyjímečný výraz 'tede-Z' určují charakteristické sloupy ve tvaru V. Naprosté odhalení konstrukce a absence jakéhokoli opláštění či neprůhledné 'pokožky' budovy nejen že navozuje srozumitelnost a transparentnost, ale nabízí také opravdové názorné poučení potenciálním technikům a designerům, jež zde budou pracovat.
Princip oproštění se od zbytečností, tedy redukce na podstatu, ovlivnil také volbu materiálů. Termoizolační skleněná kůže nabízí maximální transparentnost, zatímco beton – jakožto hlavní materiál nosné konstrukce reaguje na sousední hlavní budovu WIFI, památkově chráněnou stavbu z pohledového betonu od Karla Schwanzera.

Nová budova navenek nezavdává pochybnosti o svém účelů a zároveň vytváří adekvátní prostředí pro ideje a projekty, jež zde budou v budoucnu realizovat praktikanti a studenti v rámci mezioborové spolupráce.
Kráceno redakcí
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 06.11.14
Návštěvnost: 23133 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.