Kostel a farnost Enghøj

Enghøj Kirke

Kostel a farnost Enghøj
Adresa: Enghøj Alle 10, Randers, Dánsko
Realizace:1.1994
Užitná plocha:950 m2


Výrazný bílý kostel ční na kopci v krajině severozápadně nad vesnicí Randers v Jutsku. Lapidární, čistý kvádr s dramaticky klesající střechou do středního úžlabí je dominantou celého okolí. Kostel je navržen jako poutní. Ke kostelu vede dlouhá cesta, při které je člověk plný očekávání, co nabízí vnitřní prostor, co se nachází za kostelem či co se skrývá za bílou zdí.
Interiér odhaluje jednotlivé materiály v celé své kráse. Vnitřní stěny kostela jsou z čistého pohledového betonu s přísadou bílého mramoru a s přiznanými spárami po bednění. Stejně tak je i vydlážděna podlaha jednoduchými betonovými dlaždicemi.  Střecha odhaluje dřevěnou konstrukci krovu s masivním podélným vazníkem z lepeného dřeva, který umocňuje podélnou osu kostela. Kvalita materiálů je vyzdvižena působením denního světla. To do interiéru proniká malými průzory v podélných fasádách a mezerou mezi obvodovými stěnami a střechou. Další důležité osvětlení je za výklenkem na západní fasádě za oltářem, které díky difuznímu světlu představuje jakýsi nekonečný prostor a umocňuje tak význam oltáře. Ten je vyroben z černého kamene a spolu s ostatním mobiliářem z černě mořeného dřeva ostře kontrastuje s bílou podlahou a stěnami.
Sousední Komunitní centrum se skládá z malých, nízkých domků s nádvořími. Ty jsou obepnuty bílou zdí a zaručují tak intimitu a klid.
Poslední dominantou je samostatně stojící zvonice. Jde o vysokou, bílou věž. Velký kopec na levé straně kolem kostela je vytvořený z přebytku půdy. Tento svah tak změkčuje a podtrhuje formální výraz stavby.
Barbora Jandová
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Henning Larsen Architects