Rodinný dům v Mníšku pod Brdy

Rodinný dům v Mníšku pod Brdy
Spolupráce:Martin Mihaly, Ludmila Malá
Realizace:2013-14
Užitná plocha:178 m2
Zastavěná plocha:130 m2
Plocha pozemku:1110 m2


Hned první dojem z pozemku zásadně ovlivnil návrh. Krásná stará zeď, mírně se svažující terén k jihu, ukončený potůčkem, s výhledem na stromy a siluetu zámku. Genius Loci jako z učebnice.
Rozhodnutí o zachování zdi bylo jasné od začátku, bylo nám líto, že ji ostatní sousedé bourají. Nejenom že jsme tím ušetřili, ale především je zachována romantika místa a její historická hodnota.
Dům jsme schovali 8 metrů za stěnu tak, aby mezi ním a zdí vznikl intimní prostor s odlišným charakterem od hlavní otevřené zahrady. Obývací pokoj se na jedné straně tradičně otevírá k jihu a k dálkovému výhledu, na druhou stranu je průhled k severu ukončený původní zdí.
V patře jsou všechny pokoje otevřeny do zahrady okny přes celou výšku. Ze severu je patro přisvětlováno horním pásovým oknem, aby bylo zachováno soukromí uživatelů.
Vzhledem k požadavku stavebního úřadu nařizujícímu šikmou střechu jsme se po dohodě s klienty a jejich silné podpoře shodli na tom, že podstoupíme několikaměsíční úřednický boj. Museli jsme získat kladná stanoviska od památkového ústavu, městského architekta i rady města. K našemu údivu se nakonec ukázalo, že k dané lokalitě žádné regulativy na tvar střechy nejsou. Požadavky stavebního úřadu se opíraly o okopírovanou stránku jakéhosi dokumentu, který neměl s regulativy pozemku nic společného. Je škoda, že nás to s investory stálo víc úsilí než je obvyklé, ale věříme, že se vložená energie, víra a odhodlání vyplatila. Získali jsme stavební povolení na dům takový, jaký jsme si s klienty vysnili. Fungující a bez kompromisů.
under-construction architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od under-construction architects