Divadlo de Stoep

Divadlo de Stoep
Tým:Gerard Loozekoot, Jacques van Wijk, Hans Kooij, Lars Nixdorff, Thomas Harms, Gustav Fagerstrom, Ramon van der Heijden, Tatjana Gorbachewskaja, Jesca de Vries, Wesley Lanckriet, Maud van Hees, Benjamin Moore, Henk van Schuppen, Philipp Mecke, Colette Parras, Daniela Hake, Mazin Orfali, Selim Ahmad
Adresa: Theaterplein 1, Spijkenisse, Nizozemí
Investor:Municipality of Spijkenisse
Projekt:2008
Realizace:2014
Užitná plocha:5800 m2
Plocha pozemku:3600 m2
Obestavěný prostor:42000 m3


Nové divadlo v nizozemském městě Spijkenisse se veřejnosti poprvé otevřelo 9. října 2014.
Projekt reaguje na aktuální kulturní rozkvět města propojením archetypálních funkcí divadla – tedy vytvářením světa iluzí a kouzel – a specifických požadavků regionálního divadla, za účelem zajištění různorodých potřeb místní komunity. Návrh proto klade důraz na dvě skutečnosti: chimerickou povahu divadelní scény a sociální aspekty divadelního prožitku.
Ben van Berkel k projektu říká: “Na rozdíl od dnešní medializované kultury nabízí divadlo zážitek sdílení události naživo. Kouzlo živého divadla je vnímáno jako zvláštní, prchavá energie předávaná mezi obecenstvem a herci, jako společenství lidí přikovaných k sobě i chvilková spolupráce vynucená živou událstí.”
Divadlo de Stoep je navrženo tak, aby tuto “živost” posilovalo a inspirovalo: ve stejném okamžiku nabízí prostor pro performance, setkávání lidí i pro prožívání rozdílných skutečností.
V budově se kromě velkého a malého divadelního sálu nachází několik vzájemně propojených vestibulů, kavárna a restaurace, menší kavárna pro umělce, VIP salonek, řada šaten, multifunkčních prostor a kanceláří. Výsledkem umístění těchto rozličných vnitřních prostor je budova ve tvaru květu, s rozlehlým centrálním foyer bez sloupů, jež tvoří srdce objektu.

Vertikální foyer — Ben van Berkel: “Vertikální foyer se stalo stěžejním prvkem sociální funkce divadla, 'scénou' pro návštěvníky i dynamickým ústředním bodem obklopeným výhledy na různých úrovních.”

Sály a akustika — Divadlo de Stoep hostí celou škálu představení, včetně divadelních her, oper, kabaretů, muzikálů, koncertů, představení pro mládež či tance. Z tohoto důvodu je prvořadá univerzálnost akustického vybavení. Nedávný rychlý vývoj v oblasti softwaru, jež se používá ke kontrole akustiky, umožnil vyprojektovat a optimalizovat kvalitu zvuku v sálech. Prvky vybavení stropu proto – když je třeba – mohou být snižovány a vyhýbány do stran, aby se přizpůsobily hlasitosti; zatím co akustické panely na stěnách odrážejí a zvyšují kvalitu zvuku každému ze sedadel v sále.

Světlo a barvy — Světlo a barva hrají v prožitku z divadla zásadní roli – a to nejen v sálech a pro výpravu, ale také pro nastavení 'scény', atmosféru a náladu ve veřejných vestibulech. Během dne umožňuje spodní prosklená část budovy pronikání denního světla přímo zepředu a zezhora. Světlo tak dopadá hluboko do foyer a nad schody vedoucí do sálů. Večer pak je vytvořena vřelá a vábivá atmosféra díky zapojení barvy a umělého osvětlení.
Nad spodní prosklenou úrovní fasády leží vrchní část, jež sestává ze dvou vrstev hliníku. Záblesky purpurově zbarvené spodní vrstvy prosvítají skrze kruhové otvory na vrchních bílých panelech. LED osvětlení, jež rozsvěcuje budovu večer, je vsazeno mezi tyto dvě fasádní vrstvy.

Integrace a prostředky — Co se týká lokace, je unikátní především vazba stavby na vodu a pohled na blízký větrný mlýn Nooitgedacht.
Třebaže požadavků kladených na regionální divadlo je mnoho a jsou různorodé, musí být nalzena cesta jak vyvážit ambice projektu s finanční dostupností. Jeden z prostředků, jenž umožnil ušetřit podstatnou sumu peněz při stavbě, představoval systém Design Information Modelling (DIM).

Kráceno redakcí
Kapacita velkého sálu: 656 (467 + 189 na balkonech)
Kapacita malého sálu: 200

Konzultanti
Inženýrské práce / projektování: Arup, Amsterdam
Stavební práce / realizace: IOB, Hellevoetsluis
Instalace: De Blaay – Van den Boogaard, Rotterdam
Osvětlení: Arup, Amsterdam
Divadelní technika: PB theateradviseurs, Uden
Akustika: SCENA akoestisch adviseurs, Uden
Požární ochrana: DGMR, Arnhem
Rozpočet: Basalt Bouwadvies, Nieuwegein
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od UNStudio