Jin Mao Building

Jin Mao Building
Adresa: Lujiazui Central Financial District, Šanghaj, Čína
Realizace:1993-98
Užitná plocha:278707 m2
Obestavěný prostor:1114828 m3


"Důsledkem předpojatosti západního stylu architektury je architektonický Černobyl - nekontrolovatelný radioaktivní odpad různých architektonických stylů odporujících regionálním tradicím."
Nelson Chen (1994)

Historická změna se odehrála v Asii (podporovaná levnou pracovní silou, přísunem zahraničního kapitálu a změnou dosavadního hospodářství na volný trh) - domova více než poloviny světové populace, kde je životní prioritou udržení modernizace. A nejvíce viditelný symbol změny a následného boomu ekonomiky v druhé polovině 20. století v Asii je mrakodrap, reprezentovaný myriádou stylů nicméně zachovávající si rozhodnou vlastnost - nezměrnou výšku.
Jin Mao Building byla navržena kanceláří Skidmore, Owings & Merrill (SOM), ctihodným a zkušeným dodavatelem firemní architektury, který pomáhá, stejně jako mnoho jiných firem, posunout svou asijskou klientelu ze třetího místa ve světovém žebříčku na první. Jin Mao, ačkoliv lepší než mnoho ostatních, poukazuje na možné problémy nově se rodících superstruktur.
Mrakodrapy hrají velkou symbolickou roli ve svém stupajícím růstu. Jedny z nejvyšších v poslední době rostou v Číně, Indonésii a Malajsii - v zemích, které mají malou zkušenost ve stavění obrovských budov, ale jsou hladové po monumentech své prosperity. A právě zahraniční architekti jsou oslovování, aby vytvořili budoucí světy. Tyto firmy, obzvláště SOM, přináší nepředstižitelnou schopnost v navrhování těchto megastruktur. Poněvadž je Jin Mao založeno na písku s absencí skalního podloží je vyspělá struktura vztyčena okolo centrálního železobetonového jádra. Tím je zaručena ochrana proti tajfunům a zemětřesením typických pro tuto oblast.
Stylizovaná fasáda z nereze a oceli opakuje projekty na pobřeží Šanghaje, čtvrti známé stylem Art Deco. Jin Mao má svým zdobením v horních patrech upomínat na tradiční čínskou pagodu. Tisíce dřevěných a cihlových pagod postavených pro čest Buddhy jsou ještě dnes roztroušeny po svazích hor. Jin Mao nepotřebuje svahy hor, vždyť ční do výšky 421 metrů nad městem. Tato závratná vertikalita je poněkud zmírněna šestipodlažní arkádou obchodů a služeb. Kanceláře plní prvních padesát pater a pětihvězdičkový hotel Grand Hyatt se nachází v horních 38 patrech.
Strukturální posouzení vybízí k současné debatě o otázkách budov asijských koncernů. Mohou cizinci interpretovat kulturu, která je pro ně neznámá? Mohou vůbec architekti postavit své návrhy bez znalosti okolí objektu? Přesto se budovy Woolworthu a Chicago Tribune, komerciolizované verze gotických katedrál, staly typickými dominantami ve dvou městech na hony vzdálených od středověké Evropy. César Pelli se domnívá, že Eiffelova věž by klidně mohla představovat vše britské, kdyby byla namísto v Paříži postavena v Londýně. Jen čas ukáže, zda-li bude Jin Mao Building symbolizovat ducha nové Číny.
Nejnaléhavější otázka je však ta, jak se zapojí Jin Mao Building a další obrovské superstruktury do existující čínské infrastruktury. Autoritativní komunistická vláda vymezila pět "speciálních ekonomických zón", které jsou stavěny bez jakýchkoli omezení. Ačkoliv je Šanghaj nabita investicemi do nových mostů, dálnic a metra, budou mrakodrapy bezpochyby zvyšovat již tak šokující přetížení infrastruktury. Jin Mao je vybaveno stojany pro 1000 bicyklů, nejoblíbenější dopravní prostředek Číňanů.

Požadavkem klienta bylo, aby návrh budovy odkazoval na číslo osm, pro Číňany šťastné číslo. Koruna Jin Maa se dotýká nebes v 88 poschodí - dvojitě hodně štěstí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Skidmore, Owings & Merrill