Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Restaurace Peppino

Autor: Atelier 111 architekti | Lukáš Smetana, Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl
Adresa: Hronova 181, Pacov, Česká republika | mapa
Projekt: 2013 Realizace: 2014

Pár desítek metrů od náměstí Svobody v Pacově, u hlavní, ale přesto poklidné křižovatky, stojí a místu dominuje více než sto let starý rohový objekt. Místní rodina jej na přelomu tisíciletí koupila a v letech 2000 - 2006 proběhla jeho rekonstrukce. V přízemí se nachází velký společenský sál, v 1.NP a podkroví hotel. Polozapuštěné sklepní prostory prošly adaptací. Prostor suterénu se podkopáním  nepodsklepené části objektu více jak zdvojnásobil. Vznikla zde pizzerie. Když v roce 2013 zasáhla Pacovsko nebývalá průtrž mračen, došlo k jejímu zatopení. Voda téměř kompletně zničila nejen interiér a zásoby, ale též gastroprovoz.

Na základě předchozí spolupráce nás majitelé oslovili, abychom se ujali "resuscitace".
Rozsah škod nám umožnil začít doslova od píky. Zkušenosti z provozu se snažíme zhodnotit v drobných úpravách dispozice. Posunutím dveřního otvoru mezi chodbou a restaurací dochází k zrušení původního vstupu do jídelny skrz kuchyň. Zkrácením chodby přepažením vzniká soukromý neprůchozí box (nejen) pro romantické páry. Novým půdorysným schématem se stává levotočivá spirála tří stále se zmenšujících prostorů, z nichž každý má (při zachování jednotného výrazu celé restaurace) svůj svébytný charakter.

V novém návrhu se snažíme maximálně využít estetické síly všudypřítomného kamene. Bez razantní očisty toho dosáhnout nelze. Interiér zbavujeme nejrůznějších "nánosů" rekvizit, poliček, ubrusů a dekorací. Mohutné špaletové orámování vstupních otvorů nahrazujeme subtilními plechovými pláty. Lapidárnost syrových přírodních materiálů - odkrytou krásu kamene a dřeva - akcentujeme jemnou hrou světel a barev, kterou vytváří nad každým stolem zavěšená aeraria s rostlinkami, zahrada na niti; stejně jako akvárium vestavěné do barového pultu. Skleněné kapky mohou být chápány i jako připomínka vodního živlu, který restauraci zdevastoval. Přirozená minimální estetika dodává prostoru klidný a meditativní charakter.

Nově vybudovaná venkovní zahrádka se celá skrývá pod úrovní terénu a provozně i výškově navazuje na hlavní jídelní prostor. Její útroby rozšiřují možnosti pizzerie o příjemné venkovní sezení a zároveň interiér chrání před další nečekanou povodňovou vlnou.
Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 08.10.14
Návštěvnost: 25574 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.