Torres de Hércules

Torres de Hércules
Spolupráce:J.Román, P.Germann, M.Lassan, A.Cafcalas, U.Weinert, I.Ucrós, Á.Rolán, M.Sánchez, N.André, I.de Souza, P.Merani
Adresa: C/ Oceano Atlántico nº, 68, Los Barrios, Španělsko
Investor:Valcruz
Realizace:2006 - 10.2009
Užitná plocha:19600 m2


V průmyslovém areálu Las Marismas de Palmones na náhorní plošině nad gibraltarským přístavištěm se nachází dvojice více než stometrových věží vyrůstajících z vodní hladiny kruhového bazénu. Návrh madridského architekta Rafaela de La-Hoz má upomínat na původní antické pojmenování Herkulovy sloupy (Columnae Herculis) představující masivní pohoří na obou březích uvozujících příjezd lodí do Gibraltrského průlivu. Kromě toho je do pláště budovy zakódován nápis “Non Plus Ultra“ (latinsky “a dále už nic“) varující starověké mořeplavce, že za průlivem končí Středozemní moře i hranice známého světa.



Dvojice věží “Torres de Hércules“ leží v přístavu Algeciras, tyčí se do výšky 126 metrů a vytváří nad Gibraltarským průlivem novou nepřehlédnutelnou dominantu. Výrazná vertikála proměnila krajinu celého okolí. Věže se nachází uprostřed nové zástavby v zálivu Algeciras. Dvě identické dvacetipodlažní věže jsou obklopeny umělým jezerem a vzájemně spojeny prosklenou chodbou.
Vnější vzhled stavby určuje obří struktura mřížky obalující celý obvod. Plášť vyplňují velkorozměrová písmena nápisu “Non Plus Ultra“. Jejich úkolem je ochránit vnitřek budovy před nadměrným slunečním zářením a přitom zaručit panoramatický výhled do zálivu Algeciras, skalní masiv Gibraltaru a pohoří Serrania. Skulpturální plášť přerůstá nad administrativní objekt, stíní střešní terasu a současně slouží k instalaci sběrných energetických a telekomunikačních systémů.
Projekt s celkovou plochou 19000 čtverečních metrů financovala cordobská společnost Valcruz. Převážná část ploch bude využívána jako kanceláře, ale některá poschodí budou sloužit pro komerční účely a služby jako například: kavárny, bankovní pobočky, cestovní kanceláře, zásilková služba a podobně.
V nejvyšší patře bude ve výšce 80 metrů vyhlídková restaurace. Nad restaurací pak bude panoramatická střecha honosící se jedinečným výhledem na Gibraltar, horu Musa a přírodní park Alcornacles.
Budova má hlavní vstup pro pěší s příjezdem pro automobily, odkud se nabízí ničím nerušený pohled na celé věže. Pozemní parkoviště pro 200 aut je umístěné vzadu na opačné straně věží a je rozmístěno do parkově upravené krajiny.
Celý komplex má strategické umístění, které využívá veškerý potenciál místního regionu a zároveň je snadno dostupný. Cílem projektu je naplno využít všechny možnosti nabízené zátokou Algeciras a snadné přístupnosti z hlavních silničních tahů ze Sevilly, Gibraltaru, Costa del Sol a blízkosti letiště Jerez de la Frontera.
Rafael de La-Hoz Arquitectos
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Rafael de La-Hoz Arquitectos