Rekonstrukce hradu Castelo Novo

Rekonstrukce hradu Castelo Novo
Spolupráce:Vanda Maldonado
Adresa: Largo do Adro, Castelo Novo, Portugalsko
Realizace:2003-08
Užitná plocha:3650 m2


Hlavním požadavkem bylo zakonzervování stávajícího stavu a následné zhodnocení ruin hradu Castelo Novo a jeho přilehlého okolí. Navíc bylo požadováno vytvoření objektu, kde by se mohli zdejší obyvatelé a návštěvníci scházet a uvědomovat si význam zdejšího místa.
Jako odpověď na tyto požadavky byl vytvořen “objekt“ bez přesně definovaných hranic, který se organicky přizpůsobuje místním podmínkám a ke své podpoře využívá stávající prvky. Výsledný objekt představuje souvislý těžce identifikovatelný pás, který však zcela naplňuje svůj jedinečný a specifický účel.
Objekt se mění společně s charakteristikou místa. Zatímco na náměstí u kostela se tváří jako hmota přesně vymezující hranice, tak za hradními zdmi se mění v komunikační systém složený z ramp a schodů vznášejících se nad terénem a podpíraných lehkou ocelovou konstrukcí.
Toto řešení umožnilo návštěvníkům obdivovat archeologické naleziště bez jeho narušování. Cesta je zakončená na hlavní hradní věži, kam byl umístěn “ocelový box“ obsahující multimediální místnost.
Společně s tímto boxem vznikla plošina, kde se mohou návštěvníci těšit z panoramatického výhledu na okolní krajinu. Celá stavba vznikla za použití lehkých ocelových konstrukcí, které pomáhají snadno rozlišit nový objekt od stávajících částí a zároveň v případě potřeby umožňují rychlý návrat do původního stavu před zásahem.
comoco arquitectos
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hrad
Peter Koman
13.09.14 11:54
Vtipné a příjemné
Ivana Gantnerová
18.09.14 09:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od comoco arquitectos