Rodinný dům v Luhačovicích

Rodinný dům v Luhačovicích
Generální projektant:K - projekt Luhačovice
Adresa: Hrazanská 1096, Luhačovice, Česká republika
Projekt:2011
Realizace:08/2011-10/2012
Zastavěná plocha:142 m2
Plocha pozemku:699 m2
Obestavěný prostor:960 m3


Tvar stavby vychází ze snahy o maximální využití potenciálu pozemku. Pozemek je svažitý směrem k západu a v tomto směru také relativně úzký. Snahou bylo maximální zastavění severní části pozemku, tak aby byla ponechána maximální volná plocha zahrady na jihu před domem. Stavba je proto umístěna do severovýchodní části pozemku v předepsaných odstupových vzdálenostech. Půdorys má tvar čtvrtkruhu, kdy jihozápadní fasáda se maximálně otevírá směrem k jihozápadním výhledům do protilehlých ozeleněných kopců.
Svažitost pozemku je využita také pro výškové členění stavby - nástupní patro je v úrovni komunikace, spodní (klidové) patro je na úrovni zahrady níže. Nástupní patro je společenské s hlavní obytnou místností, kuchyní a centrální spíží.  Nad hmotou 1np je přidána hmota pracovny, pojednaná tvarově jako nadstavba elipsovitého půdorysu na střeše domu.  Pracovna je propojena přes hlavní obytnou zónu lehkým schodištěm. Do spodního patra jsou umístěny ložnice, dětské pokoje, centrální koupelna a technické zázemí domu. Pokoje mají výstup na ochoz, propojený se zahradou.
Před obloukovou fasádou na JZ je předsazen ochoz, tvořený lehkou konstrukcí z lešenářských trubek a dřevěných podlážek z dubových prken. Ochoz je v úrovni střechy kryt trapézovým plechem. Ve stejném řešení je také parkovací přístřešek před domem.
Nosná konstrukce domu je tvořena zděnými stěnami a železobetonovými stropy. Fasády jsou provedeny jako sendvičové s provětrávanou mezerou a různými povrchovými úpravami - pro severní a východní fasádu je finální povrch trapézový plech v pozinkované úpravě, kotvený k podkladnímu roštu nasvislo, na obloukové fasádě a hmotě pracovny je použito lisované sklo. Střecha je plochá s extenzivní zelení.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hele,...
šakal
09.09.14 08:24
asi jo...
Zdeněk Skála
09.09.14 01:01
lešení
radim.strnad
11.09.14 08:49
drevo
adrika
11.09.14 09:24
Škoda
Martin Kříž
11.09.14 09:33
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OK PLAN ARCHITECTS