Obřadní síň Mnichov-Riem

Aussegnungshalle München-Riem

Obřadní síň Mnichov-Riem
Adresa: Am Mitterfeld 68, Trudering, Riem, Mnichov, Německo
Investor:město Mnichov
Soutěž:1997
Realizace:2000


Spoluautor: Stephan Köppel
Spolupráce: Peter Fretschner, Susanne Frank, Evi Krebs, Alfred Floßmann
Umělecká spolupráce: Hermann Bigelmayr
Zahradní architekt:
Axel Lohrer, Ursula Hochrein
Hřbitov v Riem byl založen v roce 1913. Od roku 1937 je hřbitov připojen k Mnichovu. V roce 2001 byl hřbitov rozšířen také na protější stranu ulice, kde se nyní nachází nová smuteční hala a technické zázemí pro celý areál hřbitova (o rozloze 7,5 hektaru s kapacitou až 3700 hrobů). Smuteční síň zastřešená výraznou horizontální deskou představuje střed celého území. Jednoduše členěná betonová stavba vytváří za kamennou obvodovou stěnou tiché místo k rozjímání. Na louce za smuteční síní jsou v řadách rozmístěny lehce vystupující hroby. Řady náhrobků jsou mezi sebou odděleny nasucho vyzděnými stěnami . Celé území je doplněno devítimetrovou instalací „Kříž v ničem“ od sochaře Hermanna Bigelmayra.
Nová hřbitovní budova se nachází přímo naproti vstupu do starého hřbitova. V plynoucí krajinně parku Riem působí objekt svým přísným obdélníkovým tvarem téměř jako klášter.
Prostá a jasně členěná budova vytváří společně s drsnou obvodovou stěnou místo pro ticho. Území je rozčleněno trojicí dvorů. Prostřední klidný vstupní dvůr je výchozím bodem pro další cesty návštěvníků směřující do hřbitova, do obřadní síně, do márnice a ke vstupu do staré části hřbitova.
Objekt je koncipován jako těžký objekt vyrůstající ze země: dub, cortenová ocel a kámen (beton a přírodní kámen) utváří celkový obraz stavby. Všechny materiály zůstaly ponechány jako masiv bez dalšího povrchového ošetření. Jejich přirozené stárnutí bude připomínat koloběh života.
Pod kamennou střechou se ukrývá smuteční síň: kostka z hladce opracovaného dubového dřeva, které je v přímém protikladu k drsným stěnám z lomového kamene i kamenné podlaze.
Pocity ve smuteční síni ovlivňují teplé odstíny obklopujících dřevěných stěn. Sakrální do sebe uzavřený ráz stavby brání jakýmkoliv venkovním výhledům. Zlatavá vodní hladina dodává objektu meditativní rozměr a propůjčuje vnitřnímu prostoru jedinečné světlo i atmosféru. Ze smuteční síně vede cesta rakve přes kryté nádvoří kolem umíráčku po křupajícím štěrku na hřbitov, kde se před vašima očima objeví 'velký kříž' a pohřební plochy připomínající krajinu s ostrovy mrtvých.
meck architekten
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od meck architekten