Dům stromový had

Dům stromový had
Spolupráce:Raquel Jorge, Pedro Baptista Dias
Investor:UNICER
Realizace:2012
Užitná plocha:27 m2


foto: Ricardo Oliveira Alves
Společně s projektem ekologického resortu Pedras Salgadas od architektů Luís Rebelo de Andrade a Tiago Rebelo de Andrade přišla výzva vytvořit objekt, který by oživil představy života ve stromovém domě.
Projekt vznikal v úzké spolupráci se společností specializované na stavebnicové systémy. Hlavním cílem bylo získat dům, který by se co nejvíce vzdaloval pravoúhlým stavbám, a připravit koncept ze stavebnicového systému.
Hlavní příměr, který si člověk s dřevěnými návrhy s břidlicovým pláštěm ihned spojí, je had proplétající se mezi stromy. Dům se před pozorovatelem objeví znenáhla podobně jako divoký živočich ve svém přirozeném prostředí. Volba materiálů dává okamžitý pocit spojení s přírodou, zároveň vytváří logické spojení a perfektní symbiózu mezi domem a parkem. Architekti použili nové technologie k testovacím prototypům umožňujícím odlehčenou konstrukci.
Surový přírodní materiál (břidlice a dřevo) použitý na obvodový plášť slouží zároveň ke zlepšení integrace a získání neviditelnosti. Navržené domy by totiž neměly hrát hlavní roli, která by měla náležet především parku se stoletou historií.
Jedním z hlavních aspektů při vzniku projektu bylo téma ekologie a trvale udržitelného rozvoje. Kompaktnosti a racionality bylo dosažení pomocí vrstvené konstrukce se zesílenou izolací, topným systémem, opětovným použitím vody, solárních panelů na ohřev vody, osvětlení LED diodami s nízkou spotřebou energie stejně jako ochrana zeminy před nevratným zásahem. Každý dům tvoří pokoj s koupelnou a kuchyní.
Dvojice domů 'stromový had' umístěných v parku Pedras Salgadas využívá stejné materiály a technologie soustředěné na naše prvotní představy: primitivní chata a divoký živočich.
Projekt navržený architekty Luís Rebelo de Andrade a Tiago Rebelo de Andrade ve spolupráci s firmou na stavebnicové systémy předjímá bohaté využití, které lze přizpůsobit jiným krajinám a klimatu.
V současnosti jsou připravovány a brzy již budou veřejnosti představeny varianty domu 'horský had', 'říční had' a 'písečný had', které se svými rozměry a materiály snadno přizpůsobují klimatu daného regionu. Poté bude možné uplatnit některý z těchto domů na mořském pobřeží, u řeky, v horách nebo městském prostředí.
Rebelo de Andrade Studio
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Luís Rebelo de Andrade, Tiago Rebelo de Andrade