Navrstvená zeleň

Navrstvená zeleň
foto: Hiroyuki Oki
Kdokoli zavítá do Ho Či Minova Města, chaotického města s jednou z nejvyšších hustot obyvatel na světě, může všude v ulicích spatřit různě připevněné květináče. Tento zvláštní zvyk místních obyvatel dal v průběhu času vzniknout jedinečnému charakteru Ho Či Minova Města. Lidé se tu na balkónech, dvorcích a ulicích rádi obklopují škálou tropických květin a rostlin.
Dům, který je určen pro třicetiletý pár a jejich matku, stojí na typickém podlouhlém pozemku o šířce 4m a hlubokém 20m. Čelní i zadní fasáda je celá tvořená z navrstvených betonových truhlíků vykonzolovaných z bočních stěn.
Vzdálenost mezi jednotlivými truhlíky se odvíjí podle zasazených rostlin, což se liší od 25cm do 40cm. K zalévání rostlin a snazší údržbě jsme uvnitř truhlíků použili automatické zavlažovací potrubí. Tento jedinečný tropický dům jsme pojmenovali “Naskládaná zeleň“, poněvadž fasáda je zaplněna vitálně rostoucí vegetací.
Hlavní konstrukci domu tvoří ve Vietnamu hojně využívané rámové prvky. Dělící příčky jsou využívány v omezené míře, aby byl zachován plynulý vnitřní prostor a z každého koutu domu šlo vidět na zelené fasády. V průběhu dne se světelné podmínky uvnitř domu mění. Ráno a odpoledne proniká sluneční světlo skrz velké množství listů na fasádách, čímž na stěnách obložených 2cm žulovými pásky vzniká příjemná hra světla a stínů.
Zelená fasáda a střešní zahrada chrání obyvatele před přímými slunečními paprsky, hlukem z ulice a nečistotami v ovzduší. Přirozená ventilace skrz obě fasády a horní dva světlíky umožňuje domu ušetřit v extrémním počasí velkou část financí za energie, kterou by jinak byl třeba vynaložit za klimatizaci. Ve vztahu k těmto ekologickým přístupům jsme se zároveň přiblížili k bioklimatickým principům uplatňovaným v tradičních vietnamských atriových domech.
V tomto chaotickém městě jsme odhalili celou řadu zeleně a v kontextu Ho Či Minova Města ji znovu uplatnili při návrhu našeho domu. Přestože se zdejší městská struktura stává každým rokem více nudná a uniformní, za což může živelný rozvoj na předměstí, tak našim cílem bylo navrhnout dům, který by lidí inspiroval k tomu, aby dál šířili zeleň, která je pro toto město tolik charakteristická. “Navrstvená zeleň“ je pouze jeden malý dům, který však vyrostl z kontextu Ho Či Minova Města. Věříme, že “Navrstvená zeleň“ učiní Ho Či Minovo Město ještě významnějším a fascinujícím, které v budoucnu obohatí daleko větší množství tropické vegetace.
Vo Trong Nghia Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Vo Trong Nghia Architects