Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Konferenční sál Dai Lai

Autor: Vo Trong Nghia Architects | Vo Trong Nghia, Takashi Niwa
Adresa: Flamingo Dai Lai Resort, Ngoc Thanh, Phuc Yen, Vietnam | mapa
Web: www.flamingodailai.com
Realizace: 2012

foto: Hiroyuki Oki
Rekreační oblast Flamingo Dai Lai Resort byla navržena a částečně již zrealizována pro věčně zaneprázdněné obyvatele velkoměst, aby zde mohli o víkendech nerušeně odpočívat v přírodě. Rekreační oblast leží asi 50 km od Hanoje uprostřed bujně rostoucí vegetace mezi jezerem Dai Lai a horami, které jezero obklopují. Návštěvníci tu mohou obdivovat krásy krajiny s celou řadou přírodních zajímavostí. Zároveň zde mohou vychutnávat pocit, že se na okamžik vymanili z každodenního shonu a na chvíli si odpočinuli mimo velkoměsto.
Pozemek, na němž se nachází konferenční centrum Dai Lai, je hned vedle hlavní přístupové komunikace do celého rekreačního areálu. Konferenční u příchodu budova vítá každého návštěvníka. Působivá zaoblená stěna může být pojímána jako uvítací výbor, který v návštěvnících umocňuje očekávání příjemného relaxačního pobytu. Kamenná stěna (80m dlouhá, 8m vysoká, 1m široká) nabízí příchozím hostům rozfázovaný výhled a po kouscích jim odhaluje okolní přírodu. Oblá stěna zároveň v návštěvnících vyvolává chuť účastnit se aktivit odehrávajících se uvnitř v konferenčním sále. Pravoúhlý vstup vede mezi uměle navršenými pahorky skrze kamennou zeď a pokračuje dál do foyer zastřešeného bambusovou konstrukcí s nezvykle velkým rozponem.

Bambusová konstrukce haly byla navržena podle následujících pravidel:
1. vytvořit příjemný prostor pro konání společenských událostí a použít k tomu místní přírodní materiál, tj. bambus a kámen
2. vybudovat velkorozponovou konstrukci, kterou budou tvořit celé rovné bambusové kmeny.

Bambus má celou řadu výhod jako například krásnou barvu, zajímavou strukturu i růstový potenciál. Pro splnění zmíněných požadavků bylo třeba seskupit velké množství bambusových kmenů do konstrukčního celků, který se vyznačuje vyšší spolehlivostí i nosností než samostatné bambusové stonky. Maximální rozpon konstrukce je 13,6 metru. Rozmístění jednotlivých spojů v každém rámu je uzpůsobeno tak, aby vznikla zakřivená linie střechy. Požadavky na funkčnost stavby konferenčního centra dělí stavbu na jednotlivé prostory: hlavní sál, vedlejší sál, foyer a technické zázemí. Dynamická bambusová konstrukce s mohutnými přesahy zároveň umožňuje díky hornímu prosklení jednotlivých předělů vnímat prostory v celé šíři a kontinuitě.
Zdejší oblast je bohatým nalezištěm přírodních materiálů jako je bambus a kámen. Konferenční hala dosahuje své originální a jedinečné atmosféry právě díky hojnému využití těchto místních přírodních materiálů. Na oplátku se budova stává okolní přírodě vlídným a přátelským společníkem.
Z pahorkaté krajiny sem piniovým hájem pronikají poslední paprsky zapadajícího slunce. Mihotavé světlo dodává vnitřnímu prostoru intenzivní pocit blízkosti k přírodě. Cílem však nebylo jen poskytnout příjemné místo ke konání společenských událostí, ale také prohloubit zážitek ze setkáním se zdejším přírodním duchem.
Zdroj: Marek Obtulovič
Vložil: Petr Šmídek, 18.08.14
Návštěvnost: 20665 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.