Soukromá škola Binh Duong

Soukromá škola Binh Duong
Spoluautor:Shunri Nishizawa, Daisuke Sanuk
Adresa: Binh Duong, Vietnam
Investor:Dang Thi Ngoc Bich / Phan Chu Trinh School
Realizace:06.2011
Užitná plocha:6600 m2
Plocha pozemku:5300 m2


Na základě nových zónovacích pravidel se v současnosti soukromé školy ve Vietnamu přemisťují z center měst do jejích okrajových čtvrtí. Cílem školy v Binh Duong bylo zkultivovat odlehlé místo prostřednictvím lepšího ovzduší a bujné vegetace, aby se mohla stát modelem pro další školy vznikající v tropickém klimatu.
Škola, která slouží až osmi stovkám žákům, je situována na jednom ze satelitů Ho Či Minova Města a tvoří ji pětipodlažní objekt obklopený lesem.
Škola má v půdorysu tvar písmene S, které ve výsledku utváří dvě odlišná nádvoří; veřejné a soukromé. Tyto nádvoří jsou vzájemně propojená dvoupodlažním průchodem. První dvůr se nachází poblíž vstupu a slouží jako místo pro oficiální školní aktivity. Druhý dvůr je více neformálním místem, kde studenti tráví svůj volný čas. Vnitřní členění školy odpovídá charakteristikám jednotlivých nádvoří; veřejné funkce jsou umístěny kolem prvního dvora a učebny jsou rozvrženy okolo zadního dvora.
Mírně se svažující střecha vybíhá ze země, kde se z ní stává důležitý venkovní prostor k pořádání studentských aktivit na jinak velice omezeném pozemku.
Objekt je obložen prefabrikovanými betonovými lamelami a perforovanými ornamentálními stěnami, které zabraňují přímému slunečnímu světlu, ale zároveň umožňují proudění větru na chodbách. Součástí zadního dvora je také plavecký bazén, který vypařováním ochlazuje okolí. Za použití těchto prvků může škola fungovat v krutém tropickém klimatu i bez použití klimatizačních zařízení.
V rozvojových zemích je všeobecně vyžadováno, aby se stavby realizovaly s omezeným rozpočtem. V tomto případě byla cena stavby 350 USD/m², což je levné i na Vietnam. Díky pasivnímu standardu jsou nízké také provozní náklady. Tato levná škola prokazuje, že se může stát modelem pro další školy budované v tropickém klimatu a přitom vytvořit harmonický rovnováhu mezi vnitřními aktivitami a okolní přírodou.
Vo Trong Nghia Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Vo Trong Nghia Architects