Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Moravskoslezském kraji

Autor: PROJEKTSTUDIO | Kateřina Holenková, David Kotek [DAD]
Inženýrská činnost: Zbyněk Jendryka
Adresa: Moravskoslezský kraj, Česká republika
Projekt: 2012 Realizace: 2013
Zastavěná plocha: 423 m²

Rodinný dům je navržen na zajímavém a jistě malebném pozemku. Je skrytý před zraky kolemjdoucích a teprve pokud projdeme příjezdovou komunikací, sevřenou mezi parcelami lemujícími ulici, otevře se před námi prostor vymezený ze severu a západu sousedícími domy a z jižní a východní strany zahrádkářskou kolonií oddělenou potokem. V povzdáli tušíme řeku, les a přírodu. Zároveň je samotný pozemek cenný tím, že jsou zde vzrostlé stromy, keře, studny a sklípek.
Při návrhu objektu jsme se proto snažili zohlednit zmíněné klady a respektovat prostředí, ve kterém se nacházíme. Přestože je dům poměrně rozsáhlý svým stavebním programem, bylo přáním investora nestavět dům dvoupatrový, který by znehodnotil sousedním objektům výhledy na řeku a les. Aby tento objem nepůsobil příliš hmotně, je rozdělen na čtyři křídla, která jsou tvarovaná nepravidelně z důvodu maximálního respektování vzrostlých stromů, keřů a stávajících studen, kterým se vyhýbáme, a dům je tak již od počátků obklopen vzrostlou zelení. 
Severní křídlo tvoří garáž, která navazuje na příjezdovou komunikaci, západní a východní křídlo je určeno ložnicím a pokojům dětí, jižní křídlo obsahuje vinný sklípek, který je umístěn ve stopě původního stávajícího sklepa a krytou terasu. Střed mezi křídly, tedy srdce domu, je tvořeno prostorným obývacím pokojem s krbem. Křídla se se svými čely orientují k sousedním pozemkům, proto jsme zde neumisťovali okna, ale plné zdi, obložené přírodním, hrubě opracovaným kamenem tak, aby nebyla rušena intimita obyvatel domu ani sousedů a byl zachován přírodní ráz lokality, pro kterou je kámen typický. Jižní křídlo se v místě sklípku snižuje, což umožňuje vyniknout zelené střeše, která oživuje objekt v celé ploše zastřešení. Střecha je odvodněna do tří chrličů, umístěných v kamenných zdech, které tak za deště budou ozvláštněny elementem tekoucí vody.

Ocenění:

Čestné uznání v Grand Prix Obce architektů 2014 / kategorie: rodinný dům
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 27.08.14
Návštěvnost: 32385 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
inspirace sklípek gio 28.08.14 15:06
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.