Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Polyfunkční dům D
dostavba nároží na ulici Opavská v Ostravě

Autor: PROJEKTSTUDIO | David Kotek [DAD]
Spolupráce: Alžběta Broďániová, Kateřina Holenková
Inženýrská činnost: Jan Müller / PROJEKTSTUDIO
Adresa: Opavská 6230 / 29a, Poruba, Ostrava, Česká republika | mapa
Investor: CONCEPT HOUSE, s.r.o.
Projekt: 2011 - 2012 Realizace: 2012 - 2013
Užitná plocha: 1892 m² Zastavěná plocha: 290 m²
Obestavěný prostor: 7800 m³

Zadání bylo jasné – dům, kde se každé patro bude umět přizpůsobit jakémukoli klientovi a bude ekologicky přívětivé.

Začali jsme vytipováváním vhodného místa a od začátku jsme věděli, že budeme směřovat do proluky a snažit se tak dotvořit uliční čáru a postupně takto doplňovat urbanistickou figuru v děravém území. Vybraná parcela, která sloužila akorát pejskařům a ke zkracování cesty, se nachází na střetu kompaktní sorelové výstavby z šedesátých let a rozvolněné sídlištní panelové zástavby ze sedmdesátých a osmdesátých let u hlavní komunikace Opavské.
Hmotové řešení reflektuje pravoúhlý řád okolní zástavby převyšující navazující dům o dvě podlaží. Fasáda je provedena důstojně k významu městského domu v tmavě šedé omítce se vsypem karbidu křemíku, okna jsou osazena do líce fasády. V počátku byla v každém patře navržena pásová okna a po konzultaci s jednotlivými budoucími majiteli byla okna přizpůsobena jejich požadavkům. Tak také vzniklo okno o rozměrech 4,1 x 4,5 m v osmém patře. Každé podlaží je provozně řešeno jako samostatný celek. Plocha každého podlaží o 240 m² se tak díky zdvojeným podlahám, ve kterých jsou umístěny veškeré rozvody, stává v nejvyšší možné míře variabilním prostorem.
Společné prostory - schodišťový prostor - je vložen mezi štítovou stěnu stávajícího bytového domu a půdorysnou stopu samotné novostavby. Nosnou konstrukci tvoří železobetonový skelet a obvodový plášť je řešen vesměs jako vrstvený sendvič. Ustupující a odlehčený parter, kde se ze strany od hlavní komunikace nachází pronajímatelný prostor pro občanskou vybavenost, a vytváří tak obchodní parter, je pro město nesmírně důležitý. Ze zadní strany jsou umístěny garáže pro majitele jednotlivých pater.
Doufáme, že tato novostavba má také význam pro své okolí, které může obohacovat a inspirovat k dalšímu vyplnění děr v území.

Literatura
 
150 Kč

Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 17.08.14
Návštěvnost: 26240 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Dům má své kouzlo, Architekt to dotáhne daleko. Dalibor Černý 21.08.14 03:55
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.