Vinařství Tondonia

Vinařství Tondonia
Spoluautor: I.O.A. Arquitectura
Spolupráce:Jim Heverin, Tiago Correia, Raza Hadid
Adresa: Av. Vizcaya, Haro, Španělsko
Investor:Rafael López de Heredia Tondonia Winery
Realizace:2001-06


Vinařství Rafael López de Heredia Tondonia patří mezi nejstarší a nejslavnější vinařský závod ve španělské provincii La Rioja. K oslavě 125. výročí se vinařství rozhodlo zrekonstruovat interiér starého obchodu, kterým tehdejší zakladatel prezentoval svoji firmu na světové výstavě v Bruselu 1910 a od té doby ležel objekt rozložený ve skladu. V roce 2002 současní vlastníci (a přímí potomci zakladatele) objevili, jak nádherný byl původní obchod a rozhodli se pro něj postavit pavilon, kam by ho umístili. Nový pavilon je zároveň obchodem a místem, kde mohou návštěvníci ochutnat výborná vína z jejich produkce. Pavilon je součástí většího projektu se třemi dalšími degustačními místnostmi.

Přísloví, že velké skutky mohou vzniknout díky mnoha drobným krokům, se dokonale hodí i k tomuto projektu. Klient, který pocházel ze slavné vinařské rodiny z oblasti Rioja, se k nám zastavil se záměrem vytvořit pavilon, který by zastřešil starší pavilon. Ten našel v jednom ze svých hospodářských stavení a nechal ho zrekonstruovat do původního stavu. Pavilon byl původně objednán klientovým dědečkem na světovou výstavu v roce 1910. Majitelé vinařství mají dlouhou tradici v realizaci staveb, které vždy představují současnou generaci.
Nový pavilon se poprvé představil v Barceloně na výstavě Alimentaria a později byl převezen do hlavního sídla vinařství Haro v provincii La Rioja. Později bude pavilon nahrazen novým rozšíření vinařského centra. Pavilon představuje základní kamen při budování mostu mezi minulostí, současností a budoucím vývojem vinařství. Výchozím bodem pro nás bylo skočit do budoucnosti, abychom mohli určit, jakým směrem se bude vyvíjet současnost. Projekt jsme začali řadou studií, kudy by se mohlo vinařství vyvíjet. Souběžně s těmito pracovními studiemi se začala vyvíjet konečná podoba pavilonu.
Uvnitř nového pavilonu bude umístěn historický pavilon z roku 1910, který je navržen ve stylu fin-de-siècle (historizující estetika konce 19. století) a představuje klenot ukrytý uvnitř nového obalu. Podobně jako u ruské matrjošky muže být i zde nový pavilon jednou ukrytý v budoucím rozšíření vinařství. Nový pavilon tak bude představovat pouze jednu z vrstev daleko větší kompozice.
Analogie se slupkami cibule nás přivedla ke studiím obalu odvozeného z různých profilů. Jednotlivé úseky se odvíjí od pravoúhlého tvaru starého pavilonu a postupně se křiví a deformují do podoby obří dekantovací nádoby, což původně nebylo naším záměrem, ale v průběhu prací jsme tuto paralelu zpozorovali a nemohli jednoduše ignorovat skutečnost, že navrhujeme novou láhev pro staré víno.
Zaha Hadid Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Zaha M. Hadid