Galaxy Soho

Galaxy Soho
Spoluautor:Yoshi Uchiyama, Satoshi Ohashi, Cristiano Ceccato
Adresa: No. 7A Xiao Pai Fang Hutong, Dongcheng, Soho, Peking, Čína
Investor:SOHO China Ltd.
Realizace:2009-12
Užitná plocha:332857 m2
Plocha pozemku:46857 m2


Projekt Galaxy SOHO uprostřed Pekingu zaujímá rozlohu 330.000 m² kanceláří, obchodů a zábavní komplex, který představuje nedílnou součást městského života inspirovaného velkolepým měřítkem Pekingu. Architekturu tvoří pětice souvislých tvarů, které se vzájemně oddělují, splývají nebo propojují mosty. Jednotlivé díly se vzájemně přizpůsobují, vytváří architektonické panorama bez jakýchkoliv ostrých nároží nebo prudkých přechodů, které by narušily plynulost celkové kompozice.
Rozlehlé vnitřní dvory v projektu odráží tradiční čínskou architekturu, kde nádvoří představuje souvislý svět otevřených prostorů. Architektura zde není tvořena z rigidních bloků, ale místo toho se skládá z jednotlivých dílů, které vzájemně splývají a vytváří souvislé prostředí vzájemného přizpůsobování a tekoucího pohybu mezi jednotlivými objekty. Posouvání výškových úrovní v návrhu mělo dopad na vytvoření hloubky a zanoření do obvodového pláště. Jak návštěvníci vejdou hlouběji do budovy, objevují intimnější prostory, které vyházejí ze stejné formální logiky souvislých křivek.
Spodní tři poschodí Galaxy SOHO tvoří veřejné prodejní a zábavní prostory. Horní podlaží pak poskytují administrativní prostředí pro sdružování kreativních podnikatelů. Vrchol domů je pak věnován barům, restauracím a kavárnám, které nabízí výhled na jednu z největších tříd ve městě. Tyto rozdílné funkce jsou vzájemně propojené pomocí přívětivých interiérů, které se vážou k městu, aby stvrdily Galaxy SOHO jako jeden z nejvýznamnějších bodů v Pekingu.
Zaha Hadid Architects

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Zaha Hadid Architects