Rekonstrukce a interiér viničního domu Sklenářka

Rekonstrukce a interiér viničního domu Sklenářka
Spolupráce:Zdeněk Čejka
Adresa: Pod Hrachovkou 60/6, Troja, Praha, Česká republika
Investor:Zoologická zahrada hl. m. Prahy
Projekt:01.2008 - 05.2008
Realizace:06.2011 - 10.2013
Užitná plocha:143 m2
Náklady:10 000 000 CZK


Barokní stavba, viniční usedlost zvaná Sklenářka, pochází patrně z 1. poloviny 17. století. Jedná se o objekt věžovitého charakteru se zesílenými nárožními opěrnými pilíři, který navozuje dojem tvrze. Dominantní a výjimečné je také umístění stavby na vrcholu návrší nad ohybem Vltavy. Objekt je zapsán v Operativním seznamu nemovitých kulturních památek hlavního města Prahy.
Usedlost po ztrátě původní funkce léta chátrala až do masivní rekonstrukce z let 1989-90, která sice objekt zachránila před totální destrukcí, ale došlo k degradaci jeho památkové hodnoty. Nedochovaly se téměř žádné autentické architektonické prvky. Historicky hodnotné je původní masivní obvodové zdivo objektu a dochované stropní malované trámy s dobovým restaurátorským zásahem. Z doby rekonstrukce také pochází přilehlý objekt garáže, který bylo požadováno zachovat.
Zadáním rekonstrukce bylo vytvořit ubytování pro hosty zoologické zahrady s maximální možností variability. Vznikly tak dva apartmány v přízemí a prvním patře, které jsou doplněné podkrovním pokojem s příslušenstvím. Každý apartmán je vybaven koupelnou a kuchyňským koutem. Jednotlivá podlaží jsou propojena novým domovním schodištěm.
Cílem rekonstrukce bylo navrátit objektu autenticitu použitím adekvátních architektonických prvků, původních materiálů a povrchů, vše v duchu barokní stavby. Byl kladen důraz na řemeslné zpracování jednotlivých prvků, jako jsou dobová špaletová okna v líci fasády, replika masivních barokních dveří, nebo kovářsky prováděné kování.
Došlo současně k masivnímu vybourání vnitřních nepůvodních konstrukcí a vybudování zcela nové dispozice. Vystavěn byl nový komín s kónicky rozšířenou hlavicí. Byla zhotovena kompletně nová střecha včetně krovu. Střešní krytina je ze štípaného šindele. Osvětlení podkroví je zajištěno čtyřmi novými střešními vikýři ve tvaru volských ok. Zvláštní pozornost byla věnována obnově trámových stropů. Původní stropní trámy mají po předešlé rekonstrukci pouze estetickou funkci, ale byly znovu restaurátorsky obnoveny a byl doplněn nový prkenný záklop v obou podlažích. Kolem oken je aplikována vápenná hlazená omítka doplněná o odstín tmavšími šambránami. Společně se zelenou lazurou výplní otvorů a kovářskou černí tak tvoří charakteristickou barevnost objektu.
Sousední novodobý objekt garáže byl záměrně odlišen od vlastní historické budovy použitím zjednodušené formy a moderních materiálů. Součástí rekonstrukce byly nové rozvody technického vybavení. Pro dosažení energetické úspory byl instalován nový systém ekologického vytápění tepelným čerpadlem umístěným v objektu garáže.
Koncepce řešení interiéru, navazuje na celkové řešení rekonstrukce objektu, kde se prolínají historické architektonické prvky a materiály, s prvky novými. Interiér je navržen důsledně z tradičních přírodních materiálů, ale prostorová forma jednotlivých kusů, jejich zpracování a povrchová úprava jsou ryze soudobé. Tvarování nábytku bylo vedeno snahou o co největší jednoduchost, byl posílen účinek vlastního materiálu a kvalitního řemeslného zpracování. Jednoduchým tvarováním je dosaženo určité nadčasovosti. Design jednotlivých kusů tak nebude konkurovat vlastnímu prostoru a architektonickým prvkům objektu. Celkové působení interiéru má působit odlehčeně díky světlým šedobílým tónům a jemnou kresbou přírodního dřeva. Bílé sklo a kovářská úprava přírodního železa tvoří výrazné materiálové kontrastní plochy. Barevné textilní doplňky zjemní a zútulní jednoduchý účinek prostoru.
Jednotlivé kusy nábytku jsou navrženy z desek ze skližovaného masivu se zvýrazněnou  letokresbou a šedobílou lazurou v kombinaci s kovanými železnými doplňky, které tvoří kovářsky zpracované jednoduché hranaté pruty a plechy s úpravou v přírodní šedé patině. Dvířka skříňových kusů a kuchyní budou provedeny z bílého čirého podbarveného skla. Čistě kovový nábytek představují židle a stojací věšák. Tvarově i konstrukčně maximálně jednoduché kusy, vyrobené z dutých profilů s bodově navařenými plechy. Povrch je kovářsky upraven přírodní šedou patinou. Proutěný sedací nábytek je od sériového výrobce. Svítidla jsou buď z bílého skla, nebo z přírodního plechu s rezavou patinou. Nedílnou součásti jsou textilní doplňky v pastelových barvách.
DESIGN arcom, s.r.o.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
autor?
lumír
12.08.14 10:18
zdařilá rekonstrukce
Janka
12.08.14 12:29
re autor
Jan Brejcha
12.08.14 12:20
Stav domu před zásahem:
Petr Šmídek
12.08.14 01:56
paradni-skoda te garaze
pavlik.t
12.08.14 03:37
zobrazit všechny komentáře