Instalace pro putovní výstavu „Unikáty zemských muzeí“

Instalace pro putovní výstavu „Unikáty zemských muzeí“
Adresa: Opava, Praha, Brno, Česká republika
Realizace:2014


Jedná se o výstavní objekt pro plánovanou putovní výstavu "Unikáty zemských muzeí" v rámci akce "200 let muzejnictví". Jedná se o společný projekt tří muzeí - Slezské zemské muzeum v Opavě, Moravské zemské muzeum v Brně a Národní muzeum v Praze.
Objekt bude sloužit k umístění tří hlavních exponátů -  Keltská hlava ze Mšeckých Žehrovic, Věstonická venuše a meteorit z Opavy-Kylešovic. Exponáty budou vystaveny v prosklených trezorových vitrínách. S ohledem na putovní charakter výstavy mezi třemi muzei bude objekt demontovatelný.

Koncept
Jedná se o schránku tří hlavních exponátů - pokladů muzejnictví. Koncept je postaven na navození atmosféry tajemna. Objekt se vnějškově zrcadlí, stává se neviditelným - zobrazuje, zrcadlí okolní současné dění. Opakem je interiér - černý, potažen látkou, tajemná schránka, kde se mění čas a skrývají se zde historické poklady.

Objekt bude umístěn v centrální hale Historické výstavní budovy SZM. Poté se bude stěhovat do Nové budovy Národního muzea v Praze a Moravského zemského muzea v Brně. Materiálové řešení - vnější stěny se budou zrcadlit - leštěný nerezový plech. Vnitřní povrchy budou černé matné - stěny a strop potaženy textilní tapetou, na podlaze bude černý koberec.

Odkazy na výstavu:
www.szm.cz/udalost/272/unikaty-zemskych-muzei.html
www.nm.cz/Historicke-muzeum/Pripravujeme-HM/Unikaty-zemskych-muzei.html
www.mzm.cz/dietrichsteinsky-palac-vystavy/unikaty-zemskych-muzei/
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od WMA Architects